Хто не любить осіннього «тихого полювання», коли ще діамантом тремтить ранкова роса на павутинні, а з трави вабить тугенька шапочка боровичка? Ні, таке не можуть не любити що «наші», що «німці»!

Нинішня німецька осінь ще не подарувала дощів охочим збирати гриби, тож після кількох тижнів засухи їх у лісах майже немає. Однак цілком можливо, що дощі все-таки проллються, і грибники ще насолоджуватимуться знайденими білими, лисичками чи бодай маслюками. А грибів у тутешніх лісах, за сприятливої погоди, хоч косою коси! Тому масові видання — на кшталт «для дому, для сім’ї», а про спеціалізовані годі й казати, дають багато детальної інформації стосовно правил, як збирати, що, де і скільки саме. А також що буде, коли ці правила порушуватимуться.

Тож: відповідно до федерального закону про охорону природи (§39), в лісах, котрі не є заповідниками, можна збирати будь-які гриби в невеликій кількості для власного споживання. У ФРН росте 15 потенційно небезпечних їх видів. Грибникам-початківцям радять найкраще збирати білі, лисички, рижики, польські…

У цих виданнях чимало інформації, як визначити, чи гриби їстівні? Але найкраще, пишуть вони, рушати по них разом з експертами. Їх можна знайти, приміром, у Німецькому товаристві мікології (DGfM). Також надаються дуже детальні поради, що саме потрібно робити, якщо після ласування лісовим подарунком ви отруїлися. Звісно, що передусім слід звернутися до лікаря.

І найважливіше — скільки саме грибів можна виносити з німецького лісу? З’ясовується, одній людині їх дозволяється зібрати не більше 1 кг за один день. Таке обмеження має біологічні причини: гриби беруть безпосередню участь у процесі розкладання деревини. Крім того, вони забезпечують дерева і трави поживними речовинами. Також гриби важливі для збереження багатьох видів комах.

Який штраф загрожує порушникам цього правила? До речі, вони різні в різних федеральних землях. Видання germania. one розповіло про випадок, котрий стався у землі Баден-Вюртемберг: двох чоловіків там оштрафували на 1700 євро, оскільки вони за один раз зібрали 19 кілограмів грибів, і за зайві 17 з них стягнули штраф по 100 євро за кг!

Але якщо ви захочете привезти гриби з-за кордону, то маєте пам’ятати, що німецька митниця пропустить їх для особистого використання —теж 2 кг, звісно, що їстівних. Смачного!

Берлін.