Любителі шопінгу й ті, хто працює допізна, наполягали на тому, щоб торговельні точки були відкриті в усі дні тижня. Їхній аргумент такий: один із вихідних вони присвячують закупівлі продуктів на тиждень, до того ж це для них єдина можливість пройтися, не по-спішаючи, магазинами, щоб вибрати обновку для себе й дітей. Ті хто проти, наполягали, що вихідні й існують для того, аби людина повноцінно відпочила й набралася сил перед новим трудовим тижнем. До того ж відпочинку потребують і продавці, які проводять за прилавками магазинів по 10—12 годин на день.

Якщо ви думаєте, що це несуттєва житейська дрібниця, то глибоко помиляєтеся. У Словенії навіть було проведено референдум, на якому громадяни мали визначитися: працювати магазинам у вихідні й святкові дні чи ні? Більшість (майже 57% тих, хто мав право на голос) висловилася за повсюдне закриття торговельних точок.

Референдум відбувся кілька років тому, але влада так і не наважувалася виконувати волю більшості. І лише в останній день вересня цього року наболіле питання було внесено на розгляд парламенту. З 88 депутатів, які були присутні в залі, «за» проголосували 72. І необхідну поправку було внесено до відповідного закону. Як завжди, в ньому є винятки — вихідними днями законодавчо дозволено працювати торговельним точкам на автозаправках, прикордонних пунктах, у портах, аеропортах, на залізничних і автобусних вокзалах та в лікарнях. Але торговельна площа магазинів, які розташовані там, не має перевищувати 200 кв. м, а працювати повинні не штатні продавці, а пенсіонери, студенти чи старшокласники, які хочуть підробити.

Словенські ЗМІ зазначають, що Торговельна палата виступила проти такого рішення парламенту, оскільки воно порушує права людей, які самі мають вирішувати, коли їм ходити по магазинах, а коли відпочивати. І готова оспорювати його в Конституційному суді, куди обіцяє подати апеляцію.