Фото та відео, яке поширюють не контрольовані державою білоруські ЗМІ, свідчать, що з протестувальниками солідарна значно більша кількість людей. Видання «Наша Ніва», опублікувало фоторепортаж про те, як мінчани підтримують демонстрантів з балконів (на знімку).

9 жовтня буде два місяці, як Білорусь лихоманить після президентських виборів. Однак, якщо спочатку білоруси вимагали визнати результати виборів недійсними, то пізніше, після жорстоких розгонів демонстрацій, масових затримань та катувань затриманих, громадяни очікують на покарання силовиків та чиновників до цього причетних. А білоруська опозиція включила до свого «санкційного» списку майже 800 осіб. І, звичайно, одна з головних вимог — звільнити політв’язнів.

Недільний марш був особливий тим, що відбувався за відсутності іноземних журналістів. У п’ятницю МЗС країни призупинило їхню акредитацію, повідомляє TUT.by. Ті, хто наважився прийти, потрапили до рук силовиків. Є інформація про затримання 15 журналістів, з яких п’ятеро станом на вчора перебували в ізоляторах і очікували на суд за участь у несанкціонованому заході.

Влада Білорусі намагається позбутися не тільки журналістів, а й дипломатів країн, де відмовилися визнавати легітимність Олександра Лукашенка і надають підтримку та притулок переслідуваним опозиціонерам. Так, офіційний Мінськ вимагає від Литви та Польщі відкликати послів і істотно скоротити дипломатичне представництво. В ЄС уже відреагували на цю вимогу, назвали її безпідставною і такою, що не сприяє проведенню діалогу та призведе до подальшої ізоляції влади.

«Здивував» і білоруський державний телеканал «Столичне ТБ», який в сюжеті про Україну позначив її як «колишню УРСР». Подібні «зміни» внесли також в назви Польщі та Литви. Так, кадр з Литви підписали як «колишня радянська Литовська республіка», а сюжет про Польщу протитрували як «колишня Польська Народна Республіка», повідомляє Укрінформ. Мабуть, це можна вважати дуже своєрідною «відповіддю» на невизнання легітимності Лукашенка.

Фото Надії БУЖАН/«Наша Ніва».