Кількість заражених тут сягнула 28 449, померлих -- 888. Недарма країна посідає 15-те місце в Європі за кількістю заражених на мільйон населення і 16-те -- за кількістю померлих. 

Щодня ЗМІ країни повідомляють про десятки померлих, про нестачу ліжок в інфекційних лікарнях, необхідної апаратури й навіть індивідуальних засобів захисту. На цьому тлі зловісною видається інформація про те, що на складах було виявлено сотню апаратів штучної вентиляції легень, які так і не дійшли до лікувальних закладів. У місцевих ЗМІ пролунав надривний крик: «Чому?»

З’ясувалося, що після одержання цього обладнання з Китаю ще в квітні в Боснії і Герцеговині не знайшлося кваліфікованої фірми, яка могла б ці апарати перевірити, видати відповідний сертифікат з дозволом  використання і взяла б на себе їх обслуговування. Ще в квітні керівництво цивільного захисту оголосило тендер на обслуговування дихальних апаратів. Однак перший провалився через те, що про участь у ньому заявила лише одна фірма. Але й вона брала на себе зобов'язання лише перевірити їх працездатність, а від подальшого обслуговування категорично відмовилася. Керівник цивільного захисту Мустафа Кадрибегович в інтерв'ю виданню "Дневні Аваз" повідомив, що на участь у повторному тендері не було подано жодної заявки. Ось чому апаратура, на закупівлю якої було виділено понад 5,83 мільйона євро з і без того бідного бюджету, продовжувала лежати на складі. 

Прокуратура, яка почала розслідування цієї справи, виявила, що право на закупівлю дихальних апаратів у Китаї за бюджетні кошти одержала маловідома фірма "Срібна малина" із Сребрениці, яка не мала нічого спільного з медициною. Згідно з реєстраційними документами, вона спеціалізувалася на вирощуванні й переробці овочів та фруктів. Виявилося, що власника "Срібної малини" в оборудку з бюджетними коштами втягнули екс-прем'єр Фаділ Новалич і колишній керівник регіонального управління цивільного захисту Фахрудін Солак. Їх заарештували, але потім суд вирішив, що доказів вини недостатньо для винесення обвинувачення, і відпустив їх на волю. Але прокуратура не закрила кримінальну справу й продовжила збір фактів, які викривають Новалича й Солака в злочинній змові та зловживанні службовим становищем. І, очевидно, зібрала їх, бо  ЗМІ вже повідомили, що невдовзі слід очікувати нових обвинувачень і незаперечних доказів присвоєння ними державних коштів.