Про це повідомила член Центрвиборчкому країни Гульнара Джурабаєва, інформує киргизьке агентство «24.kg». Гульнара Джурабаєва також розповіла, що комісія обговорювала питання про можливий саморозпуск. «Я вважаю, що цією виборчою кампанією ми дискредитували себе, і тому найкращим і правильним в цьому випадку буде рішення про дострокове складання повноважень», — цитує Джурабаєву агентство.

Оскільки склад комісії формує парламент згідно з квотами представлених в ньому фракцій, можливо, це питання буде серед тих, які обговорить на терміновому засіданні парламент. Про скликання депутатів на екстрене засідання учора в Фейсбуці повідомив керівник прес-служби Жогорку Кенеша Ібраім Нуракун. Він також поінформував, що засідання відбудеться у готелі «Достук», бо «Білий дім», де розміщуються парламент та резиденція президента, в ніч на вівторок було розгромлено.

Протести у Бішкеку почалися в понеділок, коли стали відомі попередні результати парламентських виборів. Після того, як міліція розігнала мирний мітинг, події почали розгортатися за силовим сценарієм і одразу в кількох містах країни. Після кількох годин протистояння протестувальникам вдалося захопити «Білий дім» (на знімку), мерію столиці та інші адмінбудівлі. Чинного мера змусили написати заяву про відставку. Заяви про відставки написали також представники місцевої влади в кількох інших містах.

Окрім того, протестувальники звільнили із СІЗО екс-президента Алмазбека Атамбаєва, якого в червні цього року засудили до 11 років та двох місяців позбавлення волі з конфіскацією майна, звинувативши в корупції через незаконне звільнення у 2013 році кримінального авторитета Азіза Батукаєва. Місцеві ЗМІ повідомляють, що місце перебування Алмазбека Атамбаєва наразі невідоме.

Учора, 6 жовтня, президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков звернувся до громадян країни і заявив, що готовий анулювати результати парламентського голосування. «Минулої ночі деякі політичні сили намагалися незаконно захопити державну владу, — заявив Сооронбай Жеенбеков. — Скориставшись підсумками виборів як приводом, вони порушили громадський порядок».

Президент Киргизстану повідомив, що віддав наказ силовим органам не відкривати вогонь і не проливати кров, щоб не наражати на небезпеку життя громадян. «Спокій у державі, стабільність суспільства цінніші за будь-який депутатський мандат», — заявив Сооронбай Жеенбеков і повідомив, що запропонував ЦВК ретельно розслідувати порушення під час виборчого процесу і за необхідності анулювати результати виборів.

Президент запросив на зустріч лідерів усіх 16 партій, що брали участь у виборчих перегонах. Однак у Координаційній раді, яку група політиків створила вчора, заявили, що пропозиція про зустріч втратила актуальність: мовляв, зустрічатися треба було раніше, «не доводячи ситуацію до заворушень». Серед варіантів шляхів повернення країни у правове поле в Координаційній раді називають відставку президента. Йому можуть запропонувати залишити посаду добровільно, або питання про імпічмент розглянуть під час екстреного засідання парламенту, повідомляє «24.kg».

За даними міністерства охорони здоров’я, внаслідок сутичок загинула одна людина, майже 600 осіб отримали поранення, 150 з різними травмами госпіталізували.

Фото агентства «24.kg» з сайту міста Бішкек.