Приміром, у столичному Фрідріхсхайн-Кройцберзі минулого понеділка зареєстровано 59 нових заражень на 100 тисяч мешканців упродовж тижня. Майже такі само показники в центральному районі Мітте, а також у Нойкельні, Темпельхоф-Шенеберзі, Шарлоттенбург-Вільмерсдорфі. Показник інфікованих тут або перетнув критичну позначку 50 осіб, або наближається до неї.

І кількість уражених коронавірусом у ФРН, усупереч запровадженим обмеженням, закликам відомства з охорони здоров’я ретельніше їх дотримуватися, продовжує зростати. Особливою безвідповідальністю у цьому сенсі «відзначаються» молоді берлінці. Та так, що вже навіть сенатор Берліна з внутрішніх справ Андреас Гейзель заволав через ЗМІ: «Найбільша проблема — це нелегальні вечірки, — заявив політик. — Я звертаюсь до молоді з проханням бути розсудливими, поки ситуація не вийшла з-під контролю. Нині нам потрібна дисципліна, адже правоохоронні органи не можуть устежити за всіма».

Також міністр охорони здоров’я Єнс Шпан у виданні Welt am Sonntag поскаржився: «Не можу зрозуміти, що відбувається із цим містом (Берліном — Ред.)? Заходжу в ресторан у масці, а відвідувачі на мене дивляться, ніби я з місяця звалився. Люди ігнорують правила і наражають на небезпеку тих, хто входить у зону ризику».

Зважаючи на таку ситуацію, сенат Берліна учора зібрався на позапланову нараду, щоб обговорити питання заборони продажу алкогольних напоїв у нічний час і навіть запровадження комендантської години. Коли готувався цей матеріал, ще не було відомо, чи ухвалене таке рішення.

Тим часом, за повідомленням агенції DPA, порушники маскового режиму та інших обмежень у зв’язку з пандемією коронавірусу вже заплатили понад 3 млн євро штрафів. Мешканці й гості, приміром, Мюнхена та Гамбурга, котрі постраждали від цього вірусу найбільше, і заплатили за нерозсудливість найбільшу кількість штрафів. 120 тис. євро за порушення правил обмежень зібрала також служба порядку Франкфурта-на-Майні, 112 тис. євро заплатили жителі Дюссельдорфа, а берлінці — майже 120 тис. Ці цифри можуть бути й вищими, оскільки ще не всі міста надали актуальну інформацію.

Водночас не завжди констатація порушення призводить до стягнення штрафу, адже суд може визнати людину й невинною. Але, попри це, в деяких землях поліція штрафує порушників безпосередньо на місці, одразу після фіксації порушення карантинних обмежень.

Берлін.