Про це він заявив під час зустрічі у Вашингтоні з міністром оборони Болгарії Красимиром Каракачановим, який перебуває з офіційним візитом у США.

Марк Еспер додав, що Болгарія зараз відіграє вирішальну роль у захисті східного флангу Альянсу. «У нас багато спільних інтересів у сфері безпеки, зокрема, безпеки Чорного моря», - зазначив Еспер.

У вівторок у Пентагоні міністри оборони Болгарії і США підписали дорожню карту, в якій окреслено перспективи співпраці між двома країнами в галузі оборони на найближче десятиліття. Після підписання цього важливого документа Марк Еспер наголосив: «Дорожня карта допоможе нашим країнам усунути прогалини у військовому потенціалі й поліпшити оперативну сумісність». На його думку, вона встановить рамки для безперервного розвитку військової готовності й підвищення оборонного потенціалу Болгарії за допомогою сталого співробітництва між двома країнами.

За словами міністра оборони Болгарії, дорожня карта надасть можливість не тільки активізувати двосторонні відносини із США, а й стати корисними для національної оборони одне одного. Першим кроком у цьому напрямі має стати купівля Болгарією в США багатоцільових винищувачів F-16, які прийдуть на зміну застарілим МіГам і дасть змогу підвищити обороноспроможність країни.

Болгарське національне радіо повідомило, що міністр оборони Болгарії зустрівся у Вашингтоні з Маркусом Томмі, який у Раді з національної безпеки США відповідає за зв'язки з НАТО та за європейські стратегічні питання. У цих перемовинах обговорювалася тема євроатлантичної інтеграції Західних Балкан. Маркус Томмі виділив особливу роль Болгарії як генератора безпеки й стабільності в цьому регіоні, а також у районі Чорного моря.