Приводом для відкриття кримінальної справи стало вбивство членом цієї організації в 2013 році репера Павлоса Фіссоса, який був прихильником лівих і поділяв погляди свого батька -- члена комуністичної партії Греції. Потім суд об'єднав в одну чотири справи, долучивши до першої напад на рибалок-мігрантів, побиття лівих активістів, а також визначення, що «Золота зоря» діяла як злочинна організація. 

У вівторок суд Афін мав оголосити своє рішення стосовно злочинної діяльності ультраправої партії. Зранку біля будівлі суду почали збиратися люди, які виступали проти безчинств її членів. Вони провели антифашистський мітинг за участі більше 15 тисяч людей, котрі засуджували злочинні дії «Золотої зорі» і вимагали припинити їх. 

Поліції довелося не тільки підтягти до суду додаткові сили, а й стежити за обстановкою на площі за допомогою дронів і навіть вертольота.  Однак ексцесів уникнути не вдалося, бо молоді анархісти спровокували кілька сутичок на площі перед судом. Органам правопорядку довелося використовувати водомети й сльозогінний газ. 

Мітингувальники, як і ті, хто потрапив в зал судових засідань, оплесками зустріли одностайне рішення суду, в якому «Золота зоря» визнана злочинною організацією. Газета «Катімеріні» назвала це історичною подією і зазначила, що лідер партії Нікос Міхалоліакос та шість інших членів керівного складу були визнані винними у всіх злочинах, як і ще 11 підсудних, котрі є членами цієї злочинної організації й брали активну участь у її протиправних акціях. 

Преса повідомляє, що судовий процес триватиме до винесення персональних вироків кожному з обвинувачуваних. Лідер "Золотої Зорі" Міхалоліакос і ще 17 її активістів, які навіть були депутатами парламенту, можуть отримати до 10 років тюремного ув'язнення, якщо їхню вину в керівництві злочинною організацією буде доведено в суді.