Про це повідомляє прес-служба Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

«Підписання такого важливого документа є надзвичайно актуальним, адже сфера фінансових послуг, зокрема, в частині колекторської діяльності, на сьогодні є неврегульованою на законодавчому рівні. Так, майже за 9 місяців цього року до мене надійшло більш як 600 звернень з проханням про допомогу щодо захисту від протиправної діяльності фінансових компаній, а це понад 60 відсотків повідомлень про порушення права на приватність», — наголосила Людмила Денісова.

Вона уточнила, що найбільше громадяни скаржаться на неправомірну обробку персональних даних колекторськими компаніями, а також на залякування та психологічний тиск з боку таких компаній.

«Одним зі стратегічних напрямів діяльності Офісу Омбудсмена на 2020 рік є моніторинг дотримання вимог законодавства про захист персональних даних так званими колекторськими компаніями, в рамках якого ми здійснюємо перевірки колекторських компаній, співпрацюємо з Національною поліцією у випадках, коли зловживання мають ознаки кримінального правопорушення, та працюємо разом із Комітетом Верховної Ради України над законопроєктом, який встановить чіткі вимоги до учасників фінансового ринку і, зокрема, до колекторських компаній», — зазначила Л. Денісова.

Омбудсмен також запропонувала найближчим часом розробити спільні рекомендації для працівників фінансового ринку, схвалити їх рішенням Правління НБУ та підписати додаткову угоду між Уповноваженим та НБУ про обмін інформацією стосовно системних порушень законодавства у сфері захисту персональних даних учасниками фінансового ринку.

«Переконана, що наша плідна співпраця приведе до якісного та ефективного захисту прав споживачів фінансових послуг», — наголосила Л. Денісова.