Напередодні Дня захисника України у Боярці, що на Київщині, відкрили меморіальний барельєф на честь полковника Армії УНР, учасника визвольного походу проти російсько-більшовицьких окупантів Марка Безручка (1883—1944). Знак встановлено на стіні Боярської дитячої школи мистецтв, де 7—8 травня 1920 року розміщувався штаб 6-ї Січової стрілецької дивізії Армії УНР, що разом з Військом Польським наступала на захоплений червоними Київ (на знімку)

Командував дивізією, що йшла в авангарді війська, легендарний полковник, один із керівників військової операції «Диво на Віслі», перемога в якій врятувала Польщу від московсько-більшовицької окупації у 1920 році.

«Хоча ми знаємо Марка Безручка як генерал-хорунжого українського війська, проте сьогодні його на меморіальному барельєфі увічнили як полковника, адже саме в такому ранзі легендарний полководець був присутній у Боярці навесні 1920 року», — наголосив голова правління благодійного фонду «Героїка» Павло Подобєд.

У церемонії відкриття меморіального барельєфа взяли участь онук Марка Безручка Анатолій Безручко, доброволець, учасник російсько-української війни Юрій Романченко, реконструктори з військово-історичного клубу «Повстанець», громадські активісти та учні школи мистецтв. Освятили знак і відслужили панахиду за загиблими вояками УНР протоієрей Димитрій Присяжний та протоієрей Ярослав Чорненький Православної церкви України.

Народний артист України, кобзар Тарас Компаніченко разом із гуртом «Хорея Козацька» виконали пісні доби Перших визвольних змагань, зокрема і ті, що народилися під час походу 6-ї Січової стрілецької дивізії Армії УНР.

Фото зі сторінки Андрія Ковальова у Фейсбуці.