Саме цей причал стане новим пунктом базування катерів Військово-Морських сил ЗС України. Захід очолив командувач українських ВМС контр-адмірал Олексій Неїжпапа, прибувши до місця базування на одному з катерів типу «Айленд». Серед гостей свята були представники місцевої влади та керівництво порту. Під час заходу присутні вшанували пам’ять загиблих військовослужбовців, які поклали свої життя за незалежність і територіальну цілісність України.

— Сьогодні у Військово-Морських силах і Збройних Силах України визначальна подія — вперше в історії національного флоту починаючи з 90-х років українські ВМС отримують причальний фронт у порту «Південний», де до цього ніколи не базувалися кораблі та військові катери. Контр-адмірал Альфред Тайєр Мехен казав, що морська міць починається на суходолі, тому з інфраструктури, кораблебудівної галузі починається успіх у морі. Причальний фронт — це ще один крок до зміцнення обороноздатності й отримання відповідних спроможностей ВМС України, — зазначив командувач національного флоту. — На виконання рішення військово-політичного керівництва України сьогодні в порту «Південний» ми урочисто піднімаємо військово-морський прапор України. Цей захід є свідченням зміцнення позицій українського флоту та посилення наших спроможностей у Чорному морі. Нещодавно, 14 вересня, Президент України підписав Стратегію національної безпеки України, в якій визначено конституційний курс держави на забезпечення незалежності і державного суверенітету, відновлення територіальної цілісності України, набуття повноправного членства в Європейському Союзі та НАТО.

Очільник українських ВМС наголосив, що завдання флоту — захист цивільного судноплавства та морських кордонів.

— Порт «Південний» — один із центральних портів України, має велике стратегічне значення для країни. Президент України Володимир Зеленський особисто ухвалив рішення щодо розміщення тут кораблів ВМС, — зазначив контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Очільник українських ВМС подякував усім за підтримку і допомогу та нагадав усім присутнім, що Чорне море — це не внутрішнє море РФ, а міжнародні води і велика дорога, яку ми разом з нашими партнерами захищатимемо. Окрім того, контр-адмірал Олексій Неїжпапа перевірив стан готовності до експлуатації житлових та робочих приміщень пункту базування. Національний флот і надалі планує поповнюватися новими одиницями корабельно-катерного складу та розширювати відповідну берегову інфраструктуру.