Ліга А, група 4. Німеччина — Швейцарія. 3:3.

Україна — Іспанія. 1:0. Гол: Циганков, 76.

Україна: Бущан, Караваєв, Забарний, Миколенко, Соболь, Сидорчук (Коваленко, 60), Шапаренко, Макаренко, Ярмоленко, Яремчук, Зубков (Циганков, 65). Тренер — Андрій Шевченко.

Іспанія: Де Геа, Навас, Рамос, Пау Торрес, Регілон, Меріно (Себальйос, 46), Родрі, Каналес (Ольмо, 73), Родріго (Оярсабаль, 58), Фаті (Ферран Торрес, 58), Траоре. Тренер — Луїс Енріке.

Рефері — Павел Гіль (Польща).

Київ. НСК «Олімпійський». 10 495 глядачів. 15 градусів.

Порівняно з попереднім матчем у нашій команді кардинальних змін не сталося. Шапаренко замінив Коваленка, Макаренко з’явився на полі замість дискваліфікованого Малиновського. А от те, що Зубков замінив Циганкова, стало певною несподіванкою. Либонь, Шевченко планував завадити розгортанню іспанських флангів. І цей лівий півоборонець мав максимально допомагати Соболю.

Як і очікувалося, українці обрали тактику гри від оборони. Іспанці частіше атакували, більше володіли м’ячем. Але це не дуже бентежило нашу команду. Вона відповідала швидкими випадами на флангах чи робила закидання вперед на швидкого Яремчука.

Були добрі наміри, але вони, на жаль, не знаходили позитивного завершення. Залишалося сподіватися на краще, терпіти і боротися.

І після перерви у гостей не все виходило. Тому Луїс Енріке зробив подвійну заміну. Однак вона не вплинула значно на перебіг боротьби. Мало того, збірна України посміливішала і, зрештою, створила маленьке диво — забила грізному супернику.

Сталося так, що результативну комбінацію провели динамівці — троє нинішніх і один колишній. Бущан, який в останніх матчах показав себе воротарем високого класу, виніс м’яч на Караваєва, він у дотик головою перевів його далі на Ярмоленка, той зробив передачу в розріз на Циганкова (на знімку), який пробив повз Де Геа, котрий далеко вийшов із воріт. Фантастика!

Але не варто думати, що ми хочемо виділити динамівців. Уся команда вистраждала цей почесний результат. Усім без винятку шана і подяка — гравцям і тренерам.

Кінцівка матчу була інфарктною, але наша збірна вистояла і здобула історичну перемогу — першу над Іспанією!

Луїс Енріке:

— Не все вдалося, але так буває. Ми готувалися до України. Але не завжди виходить задумане. Не скажу, що дуже розчарований. Що маємо, те маємо. Причин поганої реалізації може бути багато, але відповідь одна: треба створювати ще більше моментів і краще їх реалізовувати. Тим паче що суперник був ослаблений. Ми мали нагоди, але не реалізували їх. У цьому вся проблема. Працюватимемо, вдосконалюватимемося.

Так, складно грати на чужому полі перед чужими вболівальниками, але нікуди дітися, слід старатися більше. Адже ми хочемо чогось досягти в цій Лізі націй. Попереду ще два матчі — проти Німеччини та Швейцарії. Виконаємо роботу над помилками, знайдемо проблеми та спробуємо розв’язати їх.

Можливо, у другому таймі гра трішки змінилася. Однак я наголошую, що ми побачили іншу Україну, не ту, яка грала в Іспанії. Хоча команда й втратила когорту виконавців. Ми намагалися грати у свою гру, але Україна сьогодні була краща. Кінцівка матчу не вдалася, виникла паніка. Утім, стратегія України не стала для мене сюрпризом. Ми знаємо, що такі команди з високими нападниками грають подібним чином. Сьогодні їм вдалося повністю реалізувати свою тактику.

Андрій Шевченко:

— Подяка за підтримку уболівальникам, усім, хто прийшов на стадіон. Дякую футболістам за велике бажання виконувати установку, викладатися на повну. За відповідальне ставлення до гри. У цих умовах такий успіх дуже багато для нас означає.

Ми обрали саме таку стратегію, інакше грати варіантів не було. Ми мали пресингувати в середині поля. Якби цього не робили, було б дуже важко. Крайні оборонці дуже багато працювали. Заміни були орієнтовані на те, щоб зберігати тонус на ключових позиціях. По грі відчував, що третя заміна не потрібна. Хлопці чудово справлялися з тим, про що ми їх просили.

У перерві жодних коректив не робили. Розуміли, що Іспанія намагатиметься нас перебігати. Шанс був у тому, щоб дочекатися, коли іспанці почнуть нервувати, впіймати їх на помилці та скористатися нею. Я вважаю, що це не диво, а виконаний план. Для нас це заслужена перемога. Хлопці не просто боролися, а билися за кожний клаптик поля. З таким настроєм треба виходити на кожний матч. Ми бачимо, що в нас є конкуренція.

Психологічний підйом допоміг провести хороший матч. Я вмію боротися з тиском, вмію приймати його ще з часів ігрової кар’єри. Бувають перемоги та поразки. До всього підходжу зважено. Аналізую, шукаю логічне пояснення кожній перемозі та кожній поразці.

Я не ділю футболістів на представників «Динамо» та «Шахтаря». Не можна казати, що динамівці краще підходять цьому футболу. Якби обрали іншу тактику, вони б вписалися і до іншої тактики. Сьогодні у мене був чудовий тренерський досвід.

Ситуація змусила мене повністю змінити структуру гри. Футболісти впоралися із завданням. Але на сьогодні ми ще не можемо на рівних грати з Іспанією та Німеччиною.

Командам цієї групи залишилося зіграти по два поєдинки. 14 листопада. Швейцарія — Іспанія, Німеччина — Україна. 17 листопада. Іспанія — Німеччина, Швейцарія — Україна.

Фото ФК «Динамо».