На знімку:  Олег Ляшко на зустрічі з селянами Чернігівщини.

Мешканці села Красносільське на Чернігівщині не можуть переоформити спадщину, бо треба заплатити за документи більше, ніж коштує сам будинок. Про це поскаржилися Олегу Ляшку під час його візиту у Борзнянський район. І ця проблема — не поодинока.

«Щоб оформити спадок, треба шалені гроші. Батьки будували, дітям хотіли залишити, а на документи треба стільки, що за все життя не заробиш. Тому стоять хати порожні, вікна вибиті, все розбите. І продати їх не можна, бо вони нічиї», — розповіли селяни.

Олег Ляшко пропонує передавати хати і землю родичам у спадок безплатно. Навіть зареєстрував відповідний закон у парламенті минулого скликання.

«Наша фракція Радикальної партії намагалася провести закон про те, щоб хати і паї в селі переоформляли безплатно, бо їхнє переоформлення коштує дорожче, ніж та хата. На жаль, мені не вдалось цього зробити, адже у мене було всього 20 депутатів, і я не зміг змусити всіх інших проголосувати за цей закон. Я повернусь до парламенту, знову зареєструю цей закон і робитиму все, щоб його прийняли», — запевнив політик.

Крім того, люди в селі обурені несправедливістю — кажуть, працювали все життя на землі, а паїв своїх не мають. Олег Ляшко навів покроковий план, як вирішити цю проблему.

«Перше — запровадити прозорий земельний кадастр. Щоб коли людям брешуть, що немає землі, кожен міг зайти в Інтернет, подивитись у реєстр землі і ткнути носом, аби людей не тримали за дурнів. Друге — всі земельні питання на сесіях ОТГ мають вирішуватись в онлайн-режимі. Щоб кожен житель села знав, куди дівається його земля. А не так, як зараз: людина прокинулася вранці, а її город уже комусь віддали, тому що вона не встигла його переоформити. Третє, найважливіше — розпаювати землі державного запасу і роздати учасникам війни, ветеранам праці або спадкоємцям тих ветеранів, які не отримали землю. Це і буде відновленням справедливості!», — переконаний Ляшко.