Такий народний статус цілком справедливий, бо готує кухар із п’ятдесятирічним стажем справді смачно, в чому могли переконатися навіть три Президенти України, коли приїздили на Рівненщину.

— Я з дитинства любив проводити час на кухні з мамою, — згадує Андрій Сидорович. — Вона добре куховарила, то я від неї перейняв це вміння. Коли вона хворіла, я заміняв її на кухні і за її підказками готував для всієї сім’ї.
Андрій Сидорович починав кар’єру ще у 1970-му помічником кухаря у березнівському ресторані «Случ», дванадцять років готував страви для вихованців місцевого ліцею. Тепер вони виросли і самі або ж із сім’ями приходять у кафе «Рута», аби почастуватися стравами Сидоровича. Нині це сімейний бізнес Зейдюків, разом з батьком працюють доньки Тетяна і Леся.

— Взяли в оренду приміщення, коштів не мали. Виручило те, що вдома я тримав до десяти свиней, а щоб їх було чим годувати, засаджував і засівав гектар городу, — згадує Андрій Зейдюк. — Уся ця живність пішла на приготування страв для відвідувачів кафе. Тоді працювали без найманих працівників — на це просто не було коштів. Тепер трохи легше.

Андрій Сидорович розповів, що період карантину їхній сімейний бізнес переживав дуже тяжко: змушені були перейти на приготування і доставку піци, суші, інших страв.

Хай як важко було, Андрій Зейдюк завжди займався благодійністю, але робить це тихо, інтелігентно. Традиційно щороку, скажімо, на Великдень і Різдво, він готує пакети страв для дев’яти найбідніших самотніх березнівчан, яким за вісімдесят. Їх передає соціальним працівникам, а ті доставляють адресатам. До речі, він нагороджений Благословенною грамотою, яку вручив йому Епіфаній, має дві медалі І та ІІ ступенів «За благодійність і любов до України».

Андрій Сидорович поділився рецептом знаменитого козацького кулешу:

На 3 л кулешу потрібно: 1 кг реберець свинячих, 250 г пшона, 3 великі цибулини, 2 морквини, 4—5 білих сухих грибів, 150 г сала (бочок), 4—5 зубчики часнику.

М’ясо миємо, просушуємо, солимо, перчимо й обсмажуємо на пательні. Тим часом має кипіти вода, в якій є порізані дрібною соломкою морква і дрібними кубиками цибуля. Кидаємо туди м’ясо, різані гриби, солимо за смаком. Варимо годину.

Промиваємо пшоно і кидаємо в бульйон, воно вариться до 10 хвилин. Тому засмажку готуємо наперед: ріжемо бочок кубиками і смажимо з цибулею (вона має бути золотавого кольору), я ще додаю до цього дрібненько порізаний часник.

Засмажку перекладаємо у каструлю. Хай усе покипить 5—7 хвилин. Потім додаю спеції: кріп, перець, лавровий листок, хто бажає, то приправу «10 овочів».

Хай смакує! Але пам’ятайте про секрет: кожну страву потрібно готувати з душею.

Рівне.

Фото автора.