Він став уже традиційним та проводиться щорічно.

Участь у змаганнях, що відбулися на полігоні Міжвидового центру підготовки підрозділів ракетних військ і артилерії, взяли чотирнадцять артилерійських підрозділів і понад півтисячі військовослужбовців. Це батареї від Сухопутних військ, Військово-Морських сил та Десантно-штурмових військ.

— Особливістю цьогорічних змагань є збільшена кількість саме практичних нормативів. Темп конкурсу високий та напружений. Усе це спрямовано на підготовку до виконання бойових завдань, на те, щоб влучно та швидко вражати ворога, — зазначив командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський.

Змагання тривали у чотирьох номінаціях. Перша — індивідуальна — зі стрільби та управління вогнем. У другій, спеціальній номінації, конкурсанти демонстрували уміння і практичні навички у роботі на штатній бойовій техніці. Третя — спортивна номінація. Заключна, тактична номінація, була комплексною вправою, що передбачала зайняття, обладнання позицій та бойову стрільбу на влучність по навчальних цілях.

— Ми більше звертаємо увагу на розрахунок даних по цілі. Всі математичні дії намагаємося проводити в так званому ручному режимі, без використання мікрокалькуляторів та новітніх операційних систем. Оскільки, наприклад, якщо противник застосовує засоби радіоелектронної боротьби, то старший офіцер батареї здійснити топогеодезичну прив’язку за допомогою свого GPS-навігатора уже не зможе. Тому артилеристи повинні вміти обходитися і без сучасних гаджетів, — пояснив головний суддя спеціальної номінації конкурсу підполковник Віталій Дикій.

Мінометна батарея від 1-го окремого батальйону морської піхоти 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського виборола перше місце у своїй номінації у рамках конкурсу на кращу артилерійську батарею Збройних Сил України, повідомляє прес-служба командування морської піхоти.

Фото Богдана ПЕТРИКА.