Він стояв біля витоків українського хокею професіоналів. Далекого 1963 року був першим капітаном новоутвореного клубу «Динамо» (Київ), який дебютував на всесоюзній арені. Вірно служив колективу як гравець. А коли завершив виступи, перейшов на тренерську роботу в команді «Динамо», котра з часом змінила назву на «Сокіл».

Минув час, і Валентин Павлович очолив СДЮШОР рідного клубу, працював директором закладу майже три десятиріччя. Під його орудою і завдяки сумлінній праці тренерського складу школа «Сокола» стала найкращою в тодішній країні.

А головне її досягнення — десятки вихованців почали виступати в різних збірних країни. Здобували титули чемпіонів світу і Європи серед юніорів. З’явилися зірки і серед дорослих. Дмитро Христич і Валерій Ширяєв виграли світове «золото», а Олексій Житник став олімпійським чемпіоном.

І ця казка мала продовження, коли вихованець школи «Сокола» Руслан Федотенко став дворазовим володарем головного призу НХЛ — Кубка Стенлі.

Про ці епізоди і багато іншого з біографії видатного тренера й організатора Валентина Уткіна розповідає книжка «Первый капитан». Окрім знаних професіональних якостей доля і батьки нагородили його високою моральністю, порядністю, душевністю. Свідчення цього — велика кількість друзів. І не всі з них мають стосунок до хокею.

Отже, книжка про Уткіна — плід колективної творчості. Слово про непересічну особистість сказали хокеїсти і тренери різних поколінь, академіки і генерали, популярні кіноактори і режисери, журналісти, батьки юних спортсменів.

Скажімо, до того, щоб це видання побачило світ, багато зусиль доклали працівники ТОВ «Типография от «А» до «Я» і його керівник Ілля Болгов.

Справа Валентина Павловича живе. З 2014 року в Києві на найвищому організаційному рівні проводиться дитячий турнір пам’яті Валентина Уткіна (на знімку — момент зустрічі). Серед організаторів — син знаменитого наставника Андрій і ціла команда друзів. Змагання стали міжнародними. Учасники наступного турніру в подарунок отримають книжку «Первый капитан».

Київський «Сокіл» тепер переживає не найкращі часи. Він протягом шести років не виступав в Українській хокейній лізі. Але завдяки вихованцям Валентина Павловича — Костянтину Семчуку, Олегу Шафаренку, Олексію Житнику та іншим — команда повернулася до УХЛ і нині перебуває серед лідерів чемпіонату. Вчитель був би задоволений учнями.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.