«Мета слухань — підготувати рекомендації для всіх органів влади, які несуть відповідальність за виконання рішень міжнародних, українських судів та Конституційного Суду щодо соціальних виплат громадянам України», — наголосила голова комітету Галина Третьякова.

Назвавши ганебною наявну ситуацію, народний депутат зауважила: «При розбалансованості всіх гілок влади в державі нам потрібно знайти рішення, щоб громадянин України розумів: якщо закон прийнято, то держава має фінансове підґрунтя для його реалізації. А якщо суд ухвалює рішення стягнути матеріальне відшкодування, то він знає, у який спосіб забезпечуватиметься його виконання».

Якщо проаналізувати лише рішення Конституційного Суду, пов’язані з питанням соціального захисту за останні три роки (усього було дев’ять рішень), то йдеться про понад 30 млрд гривень на рік, що становить помітну частину державного бюджету, повідомив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко. «Мінсоцполітики при формуванні закону про державний бюджет щороку говорить про необхідність передбачення цих видатків», — зауважив він, назвавши сам факт невиконання судових рішень правовим нігілізмом та ознакою відсутності основних функцій держави.

За словами заступника міністра, лише у 2020 році на виконання всіх судових рішень щодо соцвиплат потрібно було 600 млн гривень. Загалом же їх вартість наближається до 150 млрд гривень. «Тож ми розуміємо перспективи виконання цих рішень», — сказав він.

Цілком очікувано, що під час слухань постало питання про необхідність підготовки рамкового програмного документа, так би мовити плану дій або дорожньої карти щодо осучаснення системи соціального захисту.

Представник міністерства підтримав напрацювання такого стратегічного документа, зауваживши, що потрібно почати чесну комунікацію із суспільством, залучивши до дискусії законодавців, представників виконавчої влади, громадян і, найголовніше, представників судової системи.

Свою статистику оприлюднив і Пенсійний фонд. Так, за 10 місяців цього року ПФ отримав 46,2 тисячі позовів. Загалом у судах розглядається понад 59 тисяч проваджень, повідомила заступниця голови правління Пенсійного фонду Ірина Ковпашко, водночас додавши: «Основною метою звернення громадян до судів з адміністративним позовом є отримання виплат від Пенсійного фонду. Видатки на такі виплати здійснюються в межах бюджетних призначень. Якщо у рішенні суду не визначено особливі умови призначення пенсії, обчислення її розміру чи порядку їх виплати, то застосовуються ті норми законодавства, якими врегульовано ці питання. Саме це й викликає найбільше нарікань із боку громадян».

Учасники слухань також заслухали та обговорили доповіді заступника міністра юстиції — Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, заступника директора департаменту моніторингу соціальних прав секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, керівника проекту Ради Європи «Розвиток соціальних прав людини як ключовий чинник сталої демократії в Україні».

Підсумовуючи, Галина Третьякова, зазначивши, що питання виплати заборгованості за судовими рішеннями для двох мільйонів громадян стоїть надзвичайно гостро та що це вже не просто соціальне питання, а це питання національної безпеки, наголосила, що комітет за результатами обговорення підготує жорсткі рекомендації органам виконавчої влади.