Порядок денний засідання політичної та гуманітарної підгруп Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі передбачав обговорення питань забезпечення пересування громадян України через КПВВ; обмін взаємно утримуваними особами; опрацювання заходів у сфері пошуку осіб, зниклих безвісти. Як повідомляє українська делегація для участі в ТКГ у Фейсбуці, політична підгрупа обговорила «План дій», запропонований головою української делегації Леонідом Кравчуком (повне припинення конфлікту і демілітаризацію ОРДЛО, аби створити умови для проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року). Але представник Російської Федерації Олексій Дмитрієвський заявив про підтримку «Плану дій», запропонованого представниками ОРДЛО.

Зі свого боку українська сторона попросила російську підтвердити цю заяву у письмовому вигляді до засідання ТКГ наступного дня, 25 листопада, на загальному рівні.

Радник української делегації в ТКГ Олексій Арестович з цього приводу в ефірі телеканалу «Україна 24» висловив особисту думку: «Для мене це означає, що Росія фактично себе визнала стороною конфлікту. Не посередником, як вони стверджували шість років, а стороною конфлікту. Це все змінює. Тоді ми починаємо говорити з Росією, а вона перестає удавати, що вона тільки посередник». На його переконання, переговори мають пожвавитися, тому що 9 грудня минає рік від дня ухвалення Паризьких домовленостей, «і постає питання, хто буде винен у їх невиконанні».

Що саме запропонували представники ОРДЛО, офіційні українські джерела не повідомляють. Проте сайти самопроголошених ДНР/ЛНР посилаються на план дій з 15 пунктів, серед яких зміни до Конституції України щодо закріплення в ОРДЛО особливого самоврядування до 2050 року. Будь-які зміни щодо статусу цих районів бойовики вимагають вносити тільки після референдуму, який пропонують провести не раніше 2045 року. До того ж наполягають на місцевих виборах через п’ять місяців після затвердження цього плану у Верховній Раді.

Певною мірою це підтвердив у своєму дописі у Фейсбуці представник постійної делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї НАТО, народний депутат України (фракція «Слуга народу») Єгор Чернєв.

«Росія знову зриває переговори в Мінську... Навіть план Кравчука, який багато хто в нас вважав занадто поступливим, вони відкинули. Росіяни тепер хочуть змін до Конституції, вибори до повернення кордону та особливий статус Донбасу до 2050 року. Отже, що б ми їм не запропонували, вони завжди висунуть нам неприйнятні умови та звинуватять у неготовності до переговорів.

Треба визнати: мирним шляхом повернути Донбас ми не зможемо ніколи. Не було ще в історії випадку, коли б Росія добровільно повернула комусь хоч клаптик загарбаної землі.

А ще в Кремлі чудово розуміють, що, повернувши собі Донбас, Україна та її союзники одразу перейдуть до теми Криму. Тому вони вигадуватимуть нові й нові причини, щоб не виконувати жодних домовленостей, і чекатимуть на новий шанс знищити Україну повністю», — написав він.

Окрім того, як зазначається в повідомленні української делегації у ТКГ, гуманітарна підгрупа продовжила обговорення технічних питань забезпечення роботи КПВВ «Щастя» та «Золоте» щодо обміну взаємно утримуваними особами. При цьому російська сторона зайняла «малозрозумілу позицію», на що їм, зокрема, вказують міжнародні посередники.