Гуцульщина багата на творчих і винахідливих людей. Чи то високогір’я сприяє розмаху думок, чи то бажання урізноманітнити свій побут і заробітки. Тут що не село — то свої особливості. Дивують і народними промислами, й оригінальними архітектурними спорудами. Кожен шукає цікавинки для принади туристів та власного добробуту.

Мешканці села Ільці Верховинського району — не виняток. Приміром, подружжя Дмитра та Євдокії ГЕРДЕЖУКІВ має свій приватний музей старожитностей, а також дегустаційний зал «Винограй». Тут можна побачити колекції гуцульських народних інструментів, стародавнього одягу, а також... звичайних дротових телефонів. А ще скуштувати саморобних напоїв.

«Протягом п’ятнадцяти літ ми займалися зеленим туризмом, приймали групи звідусіль. З роками сил стало не вистачати, щоб дати лад такій клопіткій справі. Тож зупинилися на простішому. Я розповідаю туристам про якісь цікавинки нашого краю, а чоловік Дмитро тішить гостей грою на скрипці та співами. Він справжній мастак у цьому», — розповідає Євдокія Юріївна (на знімку).

Сама жінка свої оповіді про старожитності передає у віршованій формі, придумує для кожного гостя щось близьке йому. Каже, що такий талант їй передався від батьків. Євдокія Юріївна родом із села Голови Верховинського району, навчалася в школі на «відмінно», із відзнакою закінчила технікум, працювала бухгалтером у лісництві. А на пенсії знайшла ще одне своє покликання — туризм.

Івано-Франківська область.

Фото автора.