Цим законопроектом пропонується знизити мінімальну вартість арештованих активів, які можуть передаватися до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), із 200 мінімальних заробітних плат (нині це майже 1 мільйон гривень) до 200 розмірів прожиткового мінімуму (на сьогодні — 437 тисяч гривень). Це дасть змогу агентству управляти більшою кількістю арештованого майна та, відповідно, збільшити доходи державного бюджету.

Ухвалення запропонованих змін дасть змогу гармонізувати відповідні норми закону про Нацагентство та Кримінального процесуального кодексу України, усунувши юридичні колізії під час ухвалення судових рішень щодо передачі до АРМА арештованих активів. Крім того, зниження порогової вартості активів передбачено чинним законом про нацагентство, який зобов’язує з 2020 року розширити повноваження агентства на активи, вартість яких менша за 200 розмірів мінімальних зарплат, а також на активи, що підлягають стягненню за цивільними позовами юридичних та фізичних осіб. Натомість сьогодні передача в АРМА активів, на які накладено арешт як захід забезпечення позову, можлива лише щодо позовів, пред’явлених в інтересах держави.

Отже, запропоновані законодавчі зміни дадуть змогу збільшити кількість речових доказів, які можна передати в управління АРМА, що забезпечуватиме їх збереження. При цьому зменшиться навантаження на правоохоронні органи, які здійснюють досудове розслідування, оскільки стане меншим обсяг речових доказів, за зберігання яких прокурори і слідчі несуть відповідальність.