11 грудня. «Олімпік» — «Львів». 1:1. Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського. Рефері — Олексій Деревинський (Київ). Голи: Романовський, 77 — Кравчук, 56.

12 грудня. «Ворскла» — «Минай». 1:1. Полтава. Стадіон імені Олексія Бутовського. Рефері — Денис Шурман (Київська область). Арбітр VAR — Євген Арановський (Київ). Голи: Кравчук, 63 — Нурієв, 14.

«Динамо» — «Колос». 2:2. Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського. Рефері — Ігор Пасхал (Херсон). Арбітр VAR — Микола Балакін (Київська область). Голи: Циганков, 74 (п), 84 — Селезньов, 49 (п), Антюх, 87. Вилучено Шепелєва («Динамо», 54, пряма червона картка), Максименка («Колос», 72, фол останньої надії).

«Рух» — «Дніпро-1». 4:1. Львів. «Арена Львів». Рефері — Сергій Бойко (Київська область). Голи: Федорчук, 4, 36, Кухаревич, 45, Климчук, 86 — Сваток, 84.

13 грудня. Матч «Інгулець» — «Шахтар» скасовано.

«Десна» — «Маріуполь». 2:0. Київ. НСК «Олімпійський». Рефері — Олександр Шандор (Львів). Голи: Картушов, 50, Хльобас, 56.

«Олександрія» — «Зоря». 0:2. Олександрія. КСК «Ніка». Рефері — Віталій Романов (Дніпро). Голи: Іванісеня, 31, Аллахьяр, 90+4. Вилучено Безбородька («Олександрія, 83, два попередження), Кабаєва («Зоря», 49, два попередження).

Поєдинок киян і ковалівців відбувався за вкрай драматичним сценарієм. Точніше, його другий тайм. А в першому команди демонстрували обережний футбол без загострень. Однак найбільше здивувала відсутність справжньої агресивності в діях господарів.

Складалося враження, що футболісти «Динамо» сподівалися на легку перемогу, а подумки були вже у відпустці.

Одразу після перерви ковалівці отримали чималу фору: спершу рефері Пасхал призначив пенальті у ворота киян, а за п’ять хвилин вилучив з поля динамівця Шепелєва.

Зрозуміло, який настрій був у господарів. Але вони не припинили супротив. І згодом ситуація повторилася дзеркально. Тепер вилучили футболіста «Колоса» Максименка, а Циганков зрівняв рахунок, реалізувавши 11-метровий. А потім у результаті гострої атаки він зробив дубль і вивів «Динамо» вперед.

Однак цього разу «біло-синім» не вдалося святкувати перемогу. Антюх через три хвилини після другого гола динамівців продемонстрував сольний дриблінг при зміщенні з правого флангу в зону перед карним майданчиком, що завершився ударом у корпус Миколенка, а від нього стався рикошет у ворота.

Рахунок 2:2 не змогли змінити навіть вісім компенсованих хвилин, хоча спроби від киян були.

Отже, динамівці Києва йдуть на тривалу перерву в ранзі неофіційного зимового чемпіона країни. А що далі? Про це запитали Мірчу Луческу (на знімку):

— У пресі повідомлялося, що 20 вихованців академії «Динамо» були в заявці на Лігу чемпіонів. З них задіяли 16 футболістів — рекордна кількість. То позитив, але потрібне підкріплення, маємо щось змінити на рівні, на який ми піднялися.

Необхідне зростання, а отже, і час, щоб ці гравці виросли до такого рівня, на якому ми хочемо грати. 18—21 рік — це дуже молоді виконавці. Є два варіанти: якщо ми готові терпіти, знадобиться ще рік. Якщо терпіння немає, потрібно одразу посилювати команду...

***

Поєдинок між петровським «Інгульцем» і донецьким «Шахтарем» не відбувся. Під час передматчевої наради делегат УАФ Володимир Фощій оголосив представникам команд спільне із суддівською бригадою рішення. Через неготовність газону стадіону «Зірка» в Кропивницькому поєдинок 13 грудня не зіграють.
Рефері Дмитро Кривушкін разом із асистентами спеціально вийшли на поле в бутсах, щоб переконатися у тому, що поле перетворилося на ковзанку.

Подальша доля зустрічі вирішиться у кабінетах. Найімовірнішим варіантом є технічна поразка «Інгульця», оскільки саме господарі відповідальні за створення належних умов для проведення матчів. Цю ситуацію розгляне Контрольно-дисциплінарний комітет УАФ.

***

Учора в Ньоні (Швейцарія) відбулося жеребкування пар 1/16 Ліги Європи (поєдинки 18 і 25 лютого), яке визначило суперників для українських клубів.

«Динамо» зіграє з бельгійським «Брюгге» у Києві, а «Шахтар» зустрінеться з ізраїльським «Маккабі» у Тель-Авіві.

Фото ФК «Динамо».