Такий прогноз озвучив голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов. Торік мали 331 тисячу.

За його словами, результат стане найкращим у державі. Кожен четвертий кілограм цукру буде вінницький. Уже є двісті тисяч тонн солодкого «піску». Роботу продовжують три цукроварні. Сезон завершили на Іллінецькому, Юзефо-Миколаївському і Жданівському заводах. Загалом в області зібрали понад два мільйони тонн буряків.

Керівник регіону зазначив, що роботу цукровари планують завершити на початку 2021-го. Нинішній сезон усі шість цукроварень розпочали в пізніші, ніж зазвичай, строки. П’ять з них стартували тільки в першій декаді жовтня, шостий — 15 числа того самого місяця. На заваді стали складні погодні умови. Другий рік поспіль потерпають від них і буряківники, і цукровари.

Незважаючи на це, урожайність солодких коренів трохи краща від минулорічної: на круг зібрано по 432 центнери, торік було на десять центнерів менше. Цукристість буряків, щоправда, гірша, 16 відсотків — на один нижча від минулорічної.

Спорожніли кагатні поля Жданівського заводу. Тут завершили 168-й виробничий сезон. До речі, останні тонни буряків сюди привіз водій Петро Тарковський. Його зустріли з подарунком, вшанували цукровим вінком. А за весь сезон найбільше буряків перевіз Юрій Андрух. Він здійснив 330 рейсів. У нагороду отримав мішок свіженького цукру. У нинішньому році цукор варили 83 доби, за цей час переробили 304 тисячі тонн солодких коренів. Рік видався непростим, але попередніми результатами на підприємстві задоволені. Тут уже приступили до нової роботи — розбирають та чистять устаткування і обладнання, зливають технічні рідини, продувають системи та комунікації... Це перший крок підготовки цукроварні до наступного 169-го виробничого сезону. З надією, що він стане кращим цьогорічного...

Вінницька область.

Фото з Фейсбук-сторінки Жданівського цукрового заводу.