Позолочену ікону XVIII століття з окупованої Луганщини, подаровану сербським представником Президії Боснії та Герцеговини Мілорадом Додіком главі міністерства закордонних справ Росії Лаврову, «буде повернено дарителю для уточнення її історії по лінії Інтерполу», повідомляє МЗС РФ.

Таке рішення дипломатичне відомство Росії прийняло після офіційної ноти протесту України, направленої до МЗС Боснії та Герцеговини з вимогою надати детальну інформацію про те, як українська власність опинилася в Сараєво і які обставин спонукали подарувати її члену команди Путіна.

Нагадаємо, що 14 грудня в ході візиту Лаврова на Балкани йому вручили старовинну ікону, ймовірно, святого Миколая, начебто «знайдену» на Луганщині. Місцева інформаційна агенція SRNA опублікувала фото самого образа та його зворотної сторони, на якій збереглася червона сургучна печатка з відтиском «УРСР. Народний комітет освіти. Укрнаука. Одеська крайова комісія»).

Найімовірніше, 300-літню ікону, що є власністю України, було незаконно вивезено з окупованої території.

В МЗС України наголошують, що тимчасова окупація РФ окремих територій України супроводжується грабуванням культурного, релігійного і матеріального спадку України.

Прокуратура Боснії і Герцеговини вже відкрила кримінальну справу та почала перевірку походження 300-річної ікони. Міністер закордонних справ БіГ Бісера Турковіч заявила, що правоохоронці мають розібратися в ситуації, адже звинувачення дуже серйозні.