Міністерство закордонних справ Болгарії оголосило персоною нон ґрата військового аташе Росії і вручило посольству РФ ноту, у якій йому пропонується залишити межі країни протягом 72 годин за дії, не сумісні зі статусом дипломата. 

Як повідомив головний прокурор Болгарії Іван Гешев, дипломат, оголошений персоною нон ґрата, з 2017 року збирав інформацію про кількість і дислокацію військовослужбовців США під час спільних військових навчань у Болгарії, яка є країною -- учасницею НАТО і Європейського Союзу. «З 2017 року й дотепер громадянин Російської Федерації послідовно здійснював розвідувальну діяльність, у ході якої збиралася військова інформація, у тому числі, про чисельність дислокованих на території Болгарії під час навчань військовослужбовців США. Це була інформація, що становила державну й службову таємницю. Під час реалізації своєї незаконної діяльності росіянин здійснював контакти із громадянином Болгарії, який має доступ до відповідної секретної інформації, обіцяючи йому фінансові блага», -- цитують ЗМІ офіційне повідомлення прокуратури країни. 

Раніше (у січні цього року) Болгарія вислала з країни двох російських дипломатів, також обвинувативши їх у шпигунстві. А ще раніше (у жовтні 2019-го) за збір інформації секретного характеру дружню, за цинічним твердженням кремлівських діячів, Болгарію змушений був покинути перший секретар посольства РФ у Софії. 

Посольство Росії у Софії заявило, що вислання російського дипломата не сприяє розширенню діалогу двох країн у військовій сфері й зміцненню стабільності в Чорноморському регіоні. І зазначило, що Росія залишає за собою право вжити відповідних заходів. 

Прокоментували дії болгарської влади й у посольстві США. Ця країна разом із болгарським міністерством оборони за договором керує управляє низкою військових баз у Болгарії, якими користуються і американські збройні сили під час проведення спільних навчань. «США підтримують зусилля Болгарії із захисту свого суверенітету й безпеки, включно й сьогоднішнє видворення російського дипломата через шпигунство. В останні тижні й місяці ми стали свідками великої кількості прикладів агресивних дій з боку російських службовців -- починаючи від шпигунства в Болгарії, кінчаючи отруєнням опонентів як у своїй власній країні, так і за кордоном Болгарія є сильним союзником і партнером у НАТО й має невід'ємне право захищати свій суверенітет», -- зазначається в коментарі посольства США.