В суботу він заявив, що його країна готова вирішувати проблеми у відносинах із Софією, однак йому незрозуміло, в чому, власне, полягає проблема. «Для нас Європейський Союз священний, ми прагнемо до європеїзації шляхом досягнення європейських цінностей у себе вдома, і ми робитимемо це з блокадою чи без неї», - цитують прем'єра македонські ЗМІ.

Зоран Заєв на підтвердження дружнього ставлення і довіри до Болгарії запропонував їй охороняти небо над Північною Македонією болгарськими винищувачами. І навіть пообіцяв із усіх підручників історії вилучити образливе для Софії словосполучення «болгарський фашистський окупант». «Реально, я готовий, хоча мене критикуватимуть за це в країні, залишити на всіх пам'ятних табличках тільки текст «фашистський окупант», замість напису «болгарський фашистський окупант». Він додав, що Північній Македонії треба наслідувати приклад Польщі й Німеччини або Німеччини й Франції, які «в дусі дружби вирішили цю проблему». 

Але прем'єр знову ні слова не сказав про готовність влади Скоп’є відмовитися від «претензій, заснованих на помилковій інтерпретації історії» (так зазначається в тексті висновку Ради Європи щодо розширення ЄС, на підставі якого Скоп’є відмовлено в початку переговорів), яка на певному відрізку минулого в Північної Македонії була спільна з Болгарією. Влада Софії обвинувачує сусідів в антиболгарській риториці й запереченні спільного етнічного й мовного коріння, що, як тут вважають, суперечить базовим європейським цінностям. 

Тому, як раніше заявила міністр закордонних справ Болгарії Єкатерина Захарієва, «поки що Республіці Північна Македонія в ЄС не місце». Вона нагадала, що Болгарія під час свого головування в Раді Європи в 2018 році сама повернула тему розширення ЄС за рахунок країн Західних Балкан до порядку денного Брюсселя.