Цей раритет голова президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік, який представляє Республіку Сербську, подарував міністру закордонних справ Росії під час його візиту до Сараєва. У повідомленні прес-служби прокуратури зазначається: «Заведено справу, буде проведено ретельну перевірку».

У цій країні вже всім зрозуміло, що представник Республіки Сербської просто не мав права дарувати нікому чужу ікону. Але, очевидно, Додік вважав: якщо Росія окупувала Луганськ і там перебувають її війська, то він передає раритет за призначенням. Тим більше, що російські завойовники XXI століття, не соромлячись, вивозять із України вугілля, устаткування промислових підприємств. Тому ікона всього лише якась дрібниця, а російським кураторам буде приємно.

Щоб уникнути подальшого розростання міжнародного скандалу, МЗС РФ заявило, що «подарунок» повернуть до БіГ. «Ікону буде повернуто дарувальникам для подальшого уточнення її історії за лінією Інтерполу», — поширило повідомлення російського МЗС інформаційне агентство «Інтерфакс». Воно з’явилося після того, як Посольство України в БіГ виступило з категоричною вимогою повернути ікону нашій країні. Доказом того, що 300-річний раритет від початку належав Україні, є сургучна печатка на його тильній стороні з відбитком: «У. Р. С. Р. Нар. Ком. Освіти. Укрнаука».