Медикамент закуповуватимуть також у інших виробників, зокрема, в підприємств Moderna — 55,8 млн доз, десятки мільйонів доз у AstraZeneca, CureVac та Johnson & Johnson.

Водночас федеральний уряд уже вкотре нагадав, що вакцинація здійснюватиметься на добровільній основі. Кожен громадянин самостійно вирішуватиме, скористатися йому правом на щеплення чи ні. 

Міністр освіти Ана Карлічек заявила, що вакцина від коронавірусу ефективна й безпечна: процес допуску медикаменту цілком відповідає класичним високим стандартам, котрі традиційно існують у Європі.

«За її розробки та дослідження ні для кого не було зроблено навіть щонайменших поблажок, — зазначила Карлічек. — Громадяни можуть довіряти цій вакцині». Міністр також додала, що вакцина від BioNTech і Pfizer була протестована на групі добровольців, до котрої ввійшло 44 тисячі осіб. Дані досліджень свідчать, що результатів із безпеки та ефективності отримано значно більше, ніж зазвичай.

Також вірусологи стверджують, що для того, аби країна мала змогу повернутися до нормального життя, необхідний рівень вакцинації від 60 до 70 відсотків. Це означатиме, що виробляється колективний імунітет.

Водночас, згідно з результатами опитування, здійсненого Інститутом оцінювання громадської думки Forsa, лише 46% усіх німців заявляють, що готові до вакцинації, а ще 43% хочуть «почекати і подивитися».

У зв’язку з цим професор Саарландського університету та член Ради з етики федерального уряду Вольфрам Хенн закликав громадян, котрі відмовляються від прийдешньої вакцинації, утримуватися від будь-яких екстрених заходів допомоги в разі захворювання. Він зазначив, що в разі, якщо хто бажає повністю відмовитися від щеплення, то має носити із собою документ, у якому записано: «Я не хочу вакцинуватися! Якщо я захворію, то прошу залишити моє ліжко у реанімації і апарат штучної вентиляції легенів для будь-кого іншого!»

Професор нагадав про відповідальність кожного громадянина ФРН за суспільне здоров’я під час пандемії: «Дослідники цілого світу доклали величезних зусиль для прискорення темпів виробництва препарату, але не за рахунок безпеки. Уже за кілька місяців вакцина проти коронавірусу стане класичною, як і вакцини проти грипу чи гепатиту, котрі застосовуються уже впродовж десятиліть».

Професор Хенн наполегливо рекомендує вакциноскептикам зайти у найближчу лікарню і розповісти про «теорію змови» лікарям і медсестрам, котрі вийдуть до них із переповненого відділення реанімації абсолютно знесиленими…

Берлін.