На знімку: під час зустрічі в Ужгороді з головами ОТГ п’яти районів.

Адже до керма переважної більшості ОТГ прийшли нові люди. Для них, за їхніми ж словами, сам процес входження на посади — «як почати ходити в перший клас». Тож керівництво області, піклуючись про справи на місцях, проводило зустрічі у віддалених районах, а тепер запрошує керівників із місць до Ужгорода.

Цього разу очільники ОДА зустрілися з представниками органів місцевого самоврядування Хустського, Іршавського, Міжгірського, Мукачівського і Воловецького районів.

Територіальні громади створювалися на основі добровільного об’єднання, економічної ефективності, розуміння обов’язків, меж і глибини відповідальності, забезпечення життєдіяльності громад, комфорту і безпеки мешканців. Сьогодні наше завдання — допомогти всім ОТГ, щоб ефективно завершити реформу децентралізації, — каже голова ОДА Анатолій Полосков і продовжує: «Ми завжди відкриті і завжди на зв’язку, готові консультувати і допомагати вам у цій непростій справі.

Задля якісної співпраці ви не повинні боятися говорити про проблеми». Далі акцентував на тому, що одним із завдань безпосередньої роботи голів ОТГ є збільшення податків та легалізація бізнесу.

Не менш важливим, отже, є й ухвалення бюджетів на наступний рік. Тому директор облдепартаменту фінансів Петро Лазар наголосив, що до 25 грудня всі новостворені територіальні громади повинні мати головний фінансовий документ-2021.

Щоб усе рухалося у правильному напрямку, голова ОДА запропонував створити спеціальну робочу групу, яка працюватиме на успішне завершення реформи децентралізації. А на цьому зібранні перед головами ОТГ також виступили директори основних департаментів: Анатолій Пшеничний — охорони здоров’я; Ганна Сопкова — освіти; Андрій Давидов — економічного розвитку і торгівлі; Михайло Петрішка — соціального захисту; Оксана Бабунич — культури.

Спікери-експерти окреслили головні аспекти та особливості роботи голів ОТГ у фінансовій та економічній сферах, у галузі медицини, соціального захисту, освіти й культури.

Андрій Давидов розповів про об’єкти, які ввійшли до президентської програми «Велике будівництво», про завершення робіт та готовність до введення в експлуатацію. Також зазначив, що 2021-й вважатиметься роком масштабного відновлення об’єктів культури.

Ішлося про правонаступництво майна закладів охорони здоров’я, освітніх, культурних і соціальних установ області.

Під час відвертих діалогів голови ОТГ звертали увагу керівництва області на проблеми будівництва і капітального ремонту доріг, нестачі досвідчених кадрів, оновлення будівель закладів бюджетної сфери, переробки сміття у гірських селах... І все це треба вирішувати вже. Адже життя на місці не стоїть. І якщо хтось із цих очільників сільських громад думав, що керувати — справа легка, то вже в перші тижні таких охопило розчарування. Та відступати нікуди — довіру виборця треба виправдати.

Ужгород.

Фото прес-служби ОДА.