Чому до їхніх пропозицій не дослухалися?

У селі Тиманівка Тульчинського району більшість жителів хотіли бачити старостою Руслана Бомбелу. Він уже зарекомендував себе на цій посаді. Очолював громаду до нинішніх виборів. Зібрали понад 400 підписів на його підтримку. Передали їх Валерію Весняному, голові Тульчинської ОТГ, до якої належить Тиманівський старостинський округ.

Така само ситуація виникла в селі Демидівка Жмеринського району. Цей населений пункт, як і село Могилівка, входить до Гніванської ОТГ. Кандидатуру Юрія Мельника підтримало ще більше людей — понад 500 письмових підписів і понад 200 — у групі в Фейсбуці «Могилівка-онлайн». Голова Гніванської ОТГ Володимир Кулешов також відхилив пропозицію громади.

Старостами у названих селах стали не ті, кого хотіли місцеві жителі.

Голосували в Інтернеті

— Скажіть, кому після цього служитиме призначений в село староста — громаді чи голові ОТГ? — з таким запитанням звернулася під час нашої розмови активістка з села Тиманівка Тульчинського району Віра Нароган. — Якщо голова сам визначився з кандидатурою, рекомендував її депутатам та ще й, мабуть, агітував, щоб підтримали, зрозуміло, такий староста буде йому зобов’язаний. А де ж тоді громада? Для чого нам розповідають, що при децентралізації усе вирішує громада? На словах усе дуже гарно, а на ділі що бачимо: громаді назначили того старосту, якого хоче керівник ОТГ, а не жителі села.

Про те, що Руслан Бомбела не залишиться надалі старостою Тиманівки, місцеві довідалися випадково. Сталося це вже після виборів — 26 жовтня цього року. Як каже Віра Нароган, у селі всі все знають. Вона почула від знайомих, що старостою планують призначити Світлану Бранець. Вона — підприємець. Займається в селі торгівлею. За словами співрозмовниці, в цієї жінки жодного досвіду роботи з людьми. Про те, що їй запропонували стати старостою, нібито вона сама обмовилася у розмові з кимось з односельців. Інформація одразу ж розлетілася селом.

Можливість отримати нового старосту стали жваво обговорювати. Тоді ж у групі в Фейсбуці хтось запропонував провести власне голосування.

— Якщо закон не дає права обирати старосту, то хто нам може заборонити організувати голосування у групі? — йшлося в одному з повідомлень.

Запропонували кандидатури чотирьох претендентів. За словами Віри Нароган, найбільше голосів односельці віддали за Руслана Бомбелу, найменше — за Світлану Бранець. Принаймні так стверджує співрозмовниця.

Віра Нароган зустрічалася з очільником Тульчинської ОТГ Валерієм Весняним. Уточню: їхня розмова відбувалася ще до того, як новообрані депутати зібралися на першу сесію.

— Дякую нашому голові ОТГ, що погодився прийняти мене, — розповідає активістка. — Ми відверто поспілкувалися. Розповіла йому про те, кого в селі хотіли би бачити старостою. Це ж я просила щось не для себе чи заради себе. Голова уважно вислухав. Сказав, що в нього інша інформація про кандидата на старосту. Зрештою, вчинив по-своєму. Запропонував депутатам на першій сесії кандидатуру Світлани Бранець. Тепер у нас старостою та людина, яку хотів голова ОТГ, а не більшість жителів села. От тобі і громада вирішує все…

— Сільських старост мають обирати люди, — наголошує Віра Нароган. — Так раніше було. Чому депутати змінили закон, нам незрозуміло. Місецві жителі краще знають, хто достойний керувати громадою. І це один із головних аргументів.

Староста має нести відповідальність насамперед перед людьми, а не перед тим, хто йому дав портфель. Але ж він, точніше вона, у будь-який момент може сказати: «Не ви ж мене обирали…»

Збирають підписи, а не підтримали бюлетенями

Така само ситуація склалася у Демидівському старостинському окрузі Гніванської ОТГ. Мешканці округу готували акцію протесту в день скликання першої сесії депутатів об’єднаної громади. Хотіли нагадати голові та депутатам про те, щоб дослухалися до голосу громади старостинського округу.

— Причина проста, — каже мешканка Могилівки Лідія Попова. — Багато жителів хочуть, щоб старостою, як і раніше, був Юрій Мельник, а голова Гніванської ОТГ Володимир Кулешов — проти цього.

У двох селах зібрали 500 підписів під листом на підтримку Мельника. Ще понад 200 осіб заявили про це в групі «Могилівка-онлайн».

Представники громади прийшли з підписами до голови ОТГ. Кулешов відверто сказав, що Мельник не буде старостою. Чому? Бо він не підтримав їхню команду, то як з ним можна далі працювати.

Люди зрозуміли, що старосту й очільника ОТГ розвела політика. Крайньою залишилася громада.

Нагадаємо: Володимир Кулешов представляє «Українську стратегію Гройсмана», Юрій Мельник — «Батьківщину». Автор публікації спілкувався з головою ОТГ Володимиром Кулешовим і з колишнім старостою Юрієм Мельником.

Пан Кулешов у розмові підтвердив той факт, що ще до першої сесії відверто сказав представникам старостинського округу, що не подаватиме на затвердження кандидатуру Мельника.

— Якщо Мельник агітував за іншого кандидата на голову ОТГ і робив це відкрито, як після цього можна з ним працювати? — каже Володимир Кулешов. — Перед виборами в нас була з ним розмова такого плану: якщо йде з нами в одній команді й ми переможемо, тоді залишиться старостою.

Юрій Володимирович зробив інший вибір. Це його право. Так само, як моє право вносити кандидатуру старости на затвердження депутатами. Таке право надано чинним законодавством.

Співрозмовник звернув увагу ще на одну деталь. За його словами, від Могилівки обрано четверо депутатів до ОТГ, ще одного — від Демидівки. Але вони не подали кандидатуру Мельника на старосту.

— Та й депутатом Мельника не обрали, — уточнив Кулешов. — Люди не підтримали його кандидатуру. Тому в мене виникає запитання: якщо ви зараз збираєте підписи, то чого ви не проголосували за нього бюлетенями на виборах?

Обирати має громада

Юрій Мельник під час розмови зауважив, що не про нього має йти мова — виборче законодавство треба змінювати. Громада має самостійно обирати для себе старосту села.

— Посада старости повинна бути виборною, — каже Мельник. — Так раніше воно й було, обирали прямим голосуванням. А потім внесли зміни.

Обраний людьми староста не залежав би від жодної з партій. Він мав би право порушувати перед головою ОТГ чи депутатами питання, які хвилюють громаду. Робив би це сміливо. Бо знав, що за його спиною люди, які проголосували за нього.

Коли старосту призначають, він залежний від того, хто його призначив. Зрозуміло, робитиме, що скаже голова ОТГ. Так не має бути. Не правильно, коли доля керівника сільської громади залежить не від людей, які там проживають, а від голови ОТГ.

На своїй сторінці у Фейсбуці Юрій Мельник подякував тим, хто добивався його підтримки. Виставив копії листа з підписами своїх земляків.

Зауважив, що за час роботи на посаді старости нічим не зганьбив себе перед громадою. Хіба що критикував голову ОТГ. Але ж так має бути, коли є за що.

Після першої сесії на сторінці Мельника у Фейсбуці з’явився ще один допис. Він супроводив його світлиною з кабінету старости. На ній — розкішний букет квітів, пляшка шампанського і коробка цукерок.

— Бажаю своїй наступниці Світлані Федорівні Покиньчереді, щоб її робота на посаді була бурхливою, як цей напій, та доставляла насолоду, як солодощі в коробці, — такими словами супроводив світлину Юрій Мельник. — Нехай розв’язання проблем громади стане сенсом вашого життя!

Акцію протесту під будівлею ОТГ у день першої сесії представники округу так і не провели. Хоча вже навіть плакати заготовили.

— Усе вже було вирішено, для чого тоді товкти воду в ступі, — каже один із жителів села (просить не називати себе). — Знаємо думки деяких депутатів. Багато з них пообіцяли голові ОТГ підтримати запропоновану ним кандидатуру на демидівського старосту.

Навіть назвали людину, за яку голосуватимуть.

Ми зважили всі ці аргументи й вирішили, що не марнуватимемо час. Але ж питання виборності старости не вирішено. Громаду позбавили такої важливої справи!..

Вінницька область.

P. S. Коли матеріал був підготовлений до друку, стало відомо, що жителі ще двох громад області виступили проти призначених їм старост. Свою думку висловив також староста села Гущинці Іванівської ОТГ Михайло Демченко. «На моє переконання, правильно було б, щоб люди в селі самі обирали для себе старосту», — сказав він у виступі на першій сесії об’єднаної громади.