Про це повідомила агенція Deutsche Presse-Agentur (DPA), котра провела опитування респондентів у цій сфері.

Проте в багатьох місцях кількість звільнених, порівняно з минулим роком, зменшилася. Так звана різдвяна амністія призначена для того, аби ті, хто виходить на волю, отримали можливість скористатися пропозиціями допомоги і відвідати консультаційні центри ще до того, як ті підуть на різдвяні канікули.

Те, що нині з в’язниць достроково звільняють менше людей, ніж у 2019-му, можливо, пов’язане з наслідками пандемії коронавірусу: за даними міністерства юстиції землі Північний Рейн-Вестфалія, чимало правопорушників отримали відстрочку від тримання під вартою, щоб звільнити місце для проведення карантинних заходів у в’язницях. У деяких землях кількість достроково звільнених ще може зрости. За винятком Баварії, оскільки там не існує різдвяної амністії.

Рішення про помилування, котре приймається у федеральних землях, не випадкове. Ідеться лише про в’язнів, котрі не привернули до себе негативної уваги під час утримання під вартою і яким не довелося відбувати тривалий термін позбавлення волі. В жорстоких злочинців чи тих, хто здійснив злочини на сексуальному ґрунті, немає шансів на отримання амністії. 

Водночас реальність така, що не всі, кому пропонується свобода, хочуть вийти із в’язниці. Приміром, у землі Північний Рейн-Вестфалія 69 в’язнів надали перевагу відзначанню свят у в’язниці, а не на волі.

Берлін.