Зокрема, бойовики «Л/ДНР» заявили про намір напередодні Водохреща передати кількох наших військових, але за посередництва голови політради партії «ОПЗЖ» Віктора Медведчука. На відповідну заяву вже відреагував голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.

«Ми не можемо не вітати повернення наших громадян на територію, підконтрольну уряду України. Проте я як глава делегації хочу зазначити таке: приватні особи не мають повноважень втручатися в питання міждержавного та міжнародного врегулювання збройних конфліктів», — зазначив Л. Кравчук.

Він наголосив, що повернення громадян України буде здійснено згідно з нормами міжнародного права та українського законодавства.

«Усі перемовини та процедури щодо повернення утримуваних російською стороною конфлікту громадян України здійснюють уповноважені державні органи України в рамках політичних угод, прийнятих у «нормандському форматі». Тому я розцінюю заяви керівництва маріонеткових квазідержавних утворень та синхронізовані з ними дії пана Медведчука як чергову спробу ухилитися від виконання міжнародних домовленостей на вищому державному рівні та зобов’язань, які взяла на себе РФ як сторона конфлікту», — наголосив він.

Тим часом на Донбасі ворожі збройні провокації не припиняються. За даними прес-центру штабу ООС, за добу (станом на ранок 18.01) у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід», неподалік населеного пункту Широкине, російсько-окупаційні війська двічі відкривали вогонь зі станкових протитанкових гранатометів. Про факти порушення режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ. Бойових втрат серед наших захисників немає.