Вечірнє засідання 19 грудня

Під час вечірнього засідання відбулася презентація проекту закону про Державний бюджет України на 2014 рік. За словами доповідача — першого заступника міністра фінансів Анатолія Мярковського, в цілому консолідований бюджет прогнозується в обсязі понад 500 мільярдів гривень. Дефіцит бюджету становитиме близько 60 мільярдів гривень, або 3,6 відсотка валового внутрішнього продукту. Відповідно, видатки зведеного бюджету плануються в обсязі приблизно 560 мільярдів гривень. На кінець 2014 року державний борг становитиме 35 відсотків ВВП — уряд вважає цей показник безпечним для нашої країни.

Говорячи про збільшення соціальних стандартів, урядовець запевнив, що рівень їх зростання буде майже вдвічі більшим, ніж середньорічна інфляція. «При середньорічній інфляції на рівні 4,3 відсотка всі соціальні стандарти в середньому за рік зростуть на 8,1—8,2 відсотка», — сказав А. Мярковський.

Також він повідомив, що в бюджеті на 2014-й очікується 17 мільярдів гривень доходів від приватизації. «Є затверджений список підприємств для приватизації», — зазначив урядовець. Щоправда, як свідчить практика попередніх років, закладені до бюджету доходи від приватизації ніколи не надходили у повному обсязі.

Крім того, перший заступник міністра фінансів наголосив на тому, що наступного року плануються три етапи підвищення мінімальної заробітної плати — загалом середнє зростання має становити 8,2 відсотка. Щодо посадового окладу працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, то від грудня 2013-го до грудня 2014-го він збільшиться на 18,7 відсотка.

Наступного року з державного до місцевих бюджетів буде перераховано трансфертів на суму 128,4 мільярда гривень, зокрема, дотацій вирівнювання — 63,2 мільярда, додаткових дотацій — 1,2 та субвенцій — 63,9 мільярда гривень.

Після завершення доповіді урядовця глава парламенту Володимир Рибак зазначив, що відповідно до статті 154 Регламенту проект Держбюджету вважається прийнятим Верховною Радою для подальшої роботи.

А перед цим парламент ухвалив постанову про особливості процедури розгляду і прийняття проекту закону про Державний бюджет України на 2014 рік. Цей документ передбачає, що після представлення проекту 19 грудня народні депутати не пізніше 8 січня 2014-го зможуть подати свої пропозиції до Комітету Верховної Ради з питань бюджету. Підготовка проекту у бюджетному комітеті має завершитися до 10 години 16 січня 2014 року. «Відповідно Верховна Рада матиме можливість вже 16 січня розглянути цей законопроект та прийняти його в цілому», — сказав голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Євгеній Гєллєр.

Зазначимо, що однією з умов опозиції для розблокування роботи Верховної Ради було ухвалення закону про звільнення затриманих учасників протестів. Тож спочатку народні депутати 339 голосами розглянули та ухвалили в цілому законопроект про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань. За словами доповідача — народного депутата Павла Петренка, цей документ передбачає звільнення від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту та масових заходів, щодо їхніх дій і рішень у період з 21 листопада 2013 року і до дня набрання чинності цим законом. Крім того, всі кримінальні провадження та провадження стосовно вчинення адміністративних правопорушень, відкриті з приводу вищезгаданих подій, підлягають закриттю, а нові кримінальні провадження не можуть бути відкриті. «Особи, притягнуті до кримінальної відповідальності, відповідальності за адміністративні правопорушення з приводу подій, визначених статтею 1 цього закону, підлягають звільненню від відповідальності та визнаються такими, що не мають судимості і відповідальності за адміністративні правопорушення», — йдеться у законопроекті. Усі затримані мають бути звільнені впродовж 10 днів з моменту набрання цим законом чинності.

Верховна Рада також ухвалила низку інших законопроектів: про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставок окремих податків та податкових пільг; про внесення змін до Закону «Про державну службу» (щодо набрання чинності тільки з 1 січня 2015 року); про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» (щодо посадового окладу суддів).

На початку засідання головуючий повідомив про вихід зі складу фракції Партії регіонів народного депутата Володимира Мельниченка.