На закритому засіданні коаліції ХДС/ХСС глава уряду заявила, що абсолютно не гарантує обіцяне послаблення карантинних заходів у середині лютого. Більш того, на її думку, деякі обмеження слід зробити жорсткішими -особливо ті, що стосуються поїздок. Причиною такого перестрахування стали мутації COVID-19, виявлені днями в Баварії.

«Ми це проґавили. Тож нині не можемо говорити про послаблення. Маємо бути ще суворіші, інакше повернемося на позиції двотижневої давності», — цитує канцлера на відеоконференції видання Bild. Що практично стало відповіддю на заклики однопартійців канцлера завершити карантин у лютому.

У зв’язку зі швидким поширенням в інших європейських країнах ще більш небезпечних мутацій коронавірусу Ангела Меркель висловила особливу тривогу з приводу великої кількості людей, котрі виїжджають із ФРН і прибувають на територію країни. Адже деякі з них — потенційні переносники вірусу. Про це свідчить статистика авіакомпаній, котру оприлюднила канцлер. «Під час різдвяних вихідних на Канарські острови та Мальдіви щоденно виїжджало 50 тисяч осіб, — зазначила глава уряду. — Можна запровадити 15-кілометрову зону відчуження, але заборонити пересування світом складно».

Тому власну мету на цей час політик оприлюднила так: «Щонайбільше зменшити обсяги повітряного сполучення». Замість того, щоб повністю заборонити поїздки, вона заявила, що спробує «зробити мандрівку непривабливою і незручною, приміром, через карантин».

Тим часом у ФРН із 24 січня діють нові правила, котрі вимагають від усіх, хто в’їжджає у країну з регіонів із особливо високим рівнем захворюваності чи тих, де були виявлені мутації вірусу, пред’являти негативний результат COVID-тесту, зробленого перед від’їздом. Без нього пасажирів не можуть перевозити авіакомпанії, автобусні, залізничні та судноплавні оператори.

Пасажири зі «спільних» чи «нормальних зон ризику» мають зробити тест не пізніше, ніж через 48 годин після в’їзду. Крім того, всім мандрівникам із зон ризику неодмінно слід заповнити електронну реєстраційну форму на сайті  www.
einreiseanmeldung.de. При цьому продовжують діяти карантинні зобов’язання, приписані федеральними землями.

Берлін.