За словами міністра, це буде закритий і суворо контрольований об’єкт, який відповідатиме всім стандартам для гідного тимчасового проживання біженців і безпеки для жителів острова та співробітників, котрі там працюватимуть.

Грецькі ЗМІ зазначають, що остров’ян такі плани влади не обрадували. Вони створили громадський комітет, щоб протидіяти створенню нових пунктів прийму мігрантів. На думку місцевої спільноти, навіть сучасні табори закритого типу — ніщо інше, як «концентраційні табори», котрі назавжди змінять характер острова. Сюди раніше приїжджали туристи. На них було розраховано всю інфраструктуру острова.

Жителів Хіосу підтримали й мешканці розташованого в східній частині Егейського моря острова Лесбос, де також хочуть побудувати новий табір для мігрантів замість згорілого. Тут теж створено координаційний комітет. Остров’яни нагадали грецькій владі, що Хіос і Лесбос вкрай потребують коштів для реалізації соціальних проектів і розвитку інфраструктури. А використовувати їх на будівництво нових «концтаборів» злочинно перед місцевими жителями. Громадські організації Хіосу й Лесбосу закликали владу до демонтажу таборів для мігрантів. І нагадали, що острови можуть служити тільки для реєстрації мігрантів, котрі дісталися сюди на різних плавзасобах. Потім їх належить у найстисліші терміни переправити на материкову частину країни.