Відновити довіру у відносинах між Києвом та Будапештом учора намагалися міністри закордонних справ України та Угорщини Дмитро Кулеба і Петер Сійярто. Під час одноденного візиту до української столиці очільника угорської дипломатії сторони прагнули знайти шляхи виходу з кількох криз, які фактично заморозили відносини між двома сусідніми країнами.

Одна з останніх спалахнула наприкінці жовтня минулого року, коли угорські високопосадовці в день виборів в Україні відверто агітували голосувати за Товариство угорської культури Закарпаття.

Після виборів, до слова, депутати однієї з об’єднаних територіальних громад краю на своєму інавгураційному засіданні виконали національний гімн Угорщини.

Натомість у Будапешті вже не перший рік висловлюють незадоволення деякими нормами законів «Про мову» та «Про освіту», вказуючи, що вони обмежують права угорської меншини.

Під час спільної прес-конференції у Києві перше, що відзначили Д. Кулеба та П. Сійярто (на знімку), це готовність долати проблеми у відносинах. «Ми погодилися, що до українсько-угорських відносин потрібно підходити з гарячим серцем, але холодною головою», — підсумував Д. Кулеба. Він наголосив, що немає жодних підстав вважати, що українські угорці схильні до сепаратизму. Так само, як немає жодних підстав вважати, що Українська держава хоче завдати шкоди угорцям. «Ми є одним суспільством і таким будемо завжди», — заявив міністр.

З кроків назустріч, які Київ готовий зробити уже зараз, аби відновити повноцінний діалог з Будапештом, Д. Кулеба назвав рішення створити робочу групу, яка працюватиме над реалізацією закону «Про освіту». Також він по-
обіцяв залучити представників усіх нацменшин, у тому числі й угорської, до створення закону про національні меншини.

За словами П. Сійярто, якщо ці консультації будуть успішними, «ми зможемо виключити багато чинників непевності». «Якщо ми знайдемо вирішення з цього питання, наші стосунки просунуться вперед», — упевнений угорський міністр.

Крім того, П. Сійярто висловив готовність залучитися до багатьох інфраструктурних проектів в Україні, зокрема, до побудови нового пункту пропуску на українсько-угорському кордоні. «Ми готові також надати кредит у 50 млн євро на зведення доріг на Закарпатті», — додав угорський міністр, нагадавши, що загалом Угорщина виділила Україні гранти на суму 16 мільярдів форинтів, реалізувавши 34 тисячі проектів. Більшість із них втілювалися на

Закарпатті, але П. Сійярто підкреслив: «Коли ми підтримуємо спільноту угорців Закарпаття, то ми підтримуємо й Україну». «Хочу попросити, щоб українці саме так розглядали підтримку угорців Закарпаття. Ми завжди підтримували ваш суверенітет. Усі звинувачення, пов’язані з сепаратизмом, не мають підґрунтя», — підсумував П. Сійярто.

Угорський міністр нагадав, що до пандемії 2 300 дітей зі східних регіонів України відпочили в Угорщині. «Якщо ситуація з епідемією дозволить, ми продовжимо цю програму», — запевнив міністр. За його словами, за сприятливої епідеміологічної ситуації Угорщина також продовжить допомагати відновлюватися українським військовим, які дістали поранення на Донбасі.

Фото з Твіттеру.