Він, зокрема, повідомив, як будуватиметься політика США стосовно РФ. «Я дав зрозуміти президенту Путіну в манері, яка дуже відрізняється від манери мого попередника, що дні, коли Сполучені Штати прогинаються перед російськими агресивними діями — втручання в наші вибори, кібератаки та отруєння її громадян, завершилися», — цитує Байдена «Голос Америки». Принагідно Джо Байден закликав Росію звільнити ув’язненого опозиціонера Олексія Навального.

Раніше радник з питань національної безпеки США Джейк Салліван заявив, що на відміну від попередньої адміністрації, нинішня вживатиме заходів, щоб притягнути Росію до відповідальності за низку зло-
вмисних дій, які та вчинила. «Ми будемо робити це тоді й у той спосіб, які самі визначимо», — цитує Саллівана AFP.

Виступаючи перед дипломатами, Джо Байден наголосив, що його адміністрація прагнутиме до лідерства в світі після чотирьох років перебування під керівництвом президента Дональда Трампа. «Американське керівництво повинно зустріти новий момент авторитаризму, що прогресує, в тому числі дедалі більших амбіцій Китаю конкурувати із США і наміри Росії завдати шкоди і підірвати нашу демократію», — сказав він.

Що стосується Китаю, то Джо Байден попередив про намір протистояти економічному зловживанню з боку Китаю. «Ми готові працювати з Пекіном, коли це відповідає інтересам США. Ми будемо конкурувати з позиції сили, відбудовуючи нашу власну домівку на краще, працюючи з нашими союзниками та партнерами, відновлюючи нашу роль у міжнародних інститутах та повертаючи довіру до нас, та наш моральний авторитет, значну частину якого було втрачено», — сказав він.

Також президент США назвав головні виклики, які стоять сьогодні перед світом, — це пандемія коронавірусу, кліматична криза, поширення ядерної зброї, і наголосив, що «ці проблеми можуть розв’язати лише країни, які працюють разом для спільної справи». Він зауважив, що співпраця з іншими країнами «має початися з дипломатії, заснованої на найдорожчих цінностях американської демократії — захисті свободи, пропонуванні можливостей, захисті загальнолюдських прав, повазі до верховенства закону, гідному ставленні до всіх людей», повідомляє «Голос Америки».

На думку Байдена, здатність створювати союзи — одне з головних достоїнств США. Президент наголосив, що Сполучені Штати повинні «знову стояти пліч-о-пліч з нашими союзниками і ключовими партнерами». Однак при цьому Вашингтон повинен продовжувати «дипломатичну взаємодію з нашими супротивниками і конкурентами там, де це в наших інтересах і сприяє безпеці американського народу».