На знімку: директор КП «Дніпровська муніципальна енергосервісна компанія» Тимур Головаха і міський голова Борис Філатов під час підписання договору.

Подібна практика є першою і поки що єдиною в Україні.

Як розповіли в міськраді, Дніпро переходить уже до другого етапу проекту, фінансування якого збільшується майже вдвічі й становить у середньому 33,52 мільйона євро. До переліку ввійшло 98 освітніх і медичних закладів.

«Це якісний прорив у енергоощадних технологіях. За своїм масштабом це перший подібний проект не тільки в Україні, а й у всіх країнах Східної Європи. Вдалося вибудувати взаємовигідне партнерство з європейськими фінансовими інституціями, західними донорами. Із загальної суми фінансування енергоощадної ініціативи Дніпро отримав грант фонду Е5Р у розмірі 5,5 мільйона євро. Ці кошти є фактично подарунком місту. Вони дозволять знизити кредитну ставку ЄБРР до мінімальної межі», — зазначив міський голова Дніпра Борис Філатов під час онлайн-зустрічі для підписання відповідного договору між міською радою і ЄБРР.

В обговоренні також взяли участь заступник голови ЄБРР в Україні Марк Магалецький, посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг, представник делегації Європейського Союзу в Україні Сімоне Раудіно й головна менеджерка Фонду E5P Катерина Стасюк.

«Саме міста зараз перебувають на передовій боротьби зі зміною клімату – викликом, перед яким стоїть людство. Сьогоднішнє підписання — доказ того, що Дніпро готовий до серйозних дій. Швеція залишиться партнером і підтримує ініціативи енергозбереження», — зазначив Тобіас Тиберг.

Підрядника робіт з термореконструкції затверджуватимуть за результатами міжнародного тендера в ЄБРР. І після проведення енерго-
ефективного переоснащення бюджетні установи зможуть заощаджувати не менше третини ресурсів, забезпечуючи при цьому комфорт для дітей, пацієнтів, лікарів і педагогів.

Довідка

E5P є багатостороннім донорським фондом, який управляється ЄБРР і призначений для сприяння інвестиціям в енергоефективність в Україні та інших країнах Східної Європи. Створений з ініціативи уряду Швеції в 2009 році. Фонд доповнює кредити для підвищення енергоефективності, що надаються міжнародними фінансовими установами. Вкладники E5P — Європейський Союз і США, а також Данія, Естонія, Фінляндія, Німеччина, Ісландія, Ірландія, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Словаччина, Швеція, Швейцарія та Україна.

Фото з відкритих джерел.