А якщо відверто, то майже 50% тих, хто працює із хворими на COVID-19, категорично відмовляються від щеплень.

Видання наводить як приклад нещодавній випадок в одній з лікарень міста Патри, де майже 44% співробітників заразилися від пацієнтів. Медики отримали, як стверджують у Національному комітеті з вакцинації, пріоритетне право зробити щеплення позачергово, але половина лікарів і медсестер не скористалися такою можливістю.

Голова Національного комітету з вакцинації Марія Теодоріду назвала «неприємною несподіванкою» те, що сталося в Патрах. «Ми всі перебуваємо в ері пандемії. І всі повинні скористатися подарунком, який надає держава. Цей подарунок — вакцина», — зазначила вона. Авторитетний професор з патології та інфекційних хвороб Атанасіос Скутеліс нагадав колегам, що це «є їхнім професійним обов’язком і відповідальністю. І якщо хочете — вірністю клятві Гіппократа. Ви повинні вакцинуватися, щоб захистити не тільки себе, а й пацієнтів».

Побоювання медиків щодо вакцинації стало заразливим. Після них щеплення повинні були зробити викладачам шкіл, але лише близько 10% педагогів заявили про згоду. Тому прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс у четвер, відклавши всі справи, поїхав в одну зі столичних лікарень, де зустрівся з медиками. «Я хочу ще раз підкреслити, як важливо для медичних працівників бути першими, хто покаже приклад вакцинації. Ми знаємо, безсумнівно, що схвалені вакцини безпечні та ефективні. Ефективні з огляду на різке зниження ймовірності занедужати й з точки зору тяжкості захворювання в тому малоймовірному випадку, якщо хтось із вакцинованих все-таки захворіє», — цитує звернення прем’єр-міністра агентство AMNA.

Прем’єр нагадав, що він, а також президент Катерина Сакелларопулу ще наприкінці грудня одними з перших у країні пройшли вакцинацію. І нічого — живі-здорові й працюють на повну силу.