Наївна спроба Борреля простягнути Росії руку стала ганебним провалом, кажуть вони.

Сам глава Служби зовнішніх дій Євросоюзу пояснив, що поїхав в Росію, оскільки, з одного боку, впевнений, що контакти з нею потрібно підтримувати, попри розбіжності, а з другого — визнав за необхідне зібрати інформацію перед самітом ЄС в кінці березня, на якому буде обговорюватися політика стосовно Росії.

«В цілому виступ Борреля був катастрофою. Він визнав, що ЄС не зробив жодних кроків у бік ухвалення нових санкцій щодо Росії через справу Навального. Потім Боррель, колишній міністр закордонних справ Іспанії, стояв і мовчав з напівусмішкою на обличчі, коли Лавров у заключному слові вилаяв ЄС, назвавши його «ненадійним партнером», — пише європейська версія міжнародного видання Politico.

Від імені найбільшої фракції в Європарламенті — Європейської народної партії візит Борреля жорстко розкритикувала її віце-голова, колишня міністр закордонних справ Латвії Сандра Калнієте: «Виступ на спільній прес-конференції з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим в той час, коли провідний опозиційний політик Олексій Навальний знову під судом за політично вмотивованими звинуваченнями, не допомагає його справі. Це — ляпас усім, хто захищає демократію».

Відомий політолог і фахівець з Росії та Східної Європи Марк Галеотті, як і багато інших коментаторів, зазначає, що Боррель не спробував зустрітися ні з Навальним, ні хоча б з його соратниками; що порадував росіян заявами про відсутні (поки що) конкретні плани нових санкцій, але у відповідь почув від Лаврова звинувачення у «ненадійності», і що до того ж Росія в день візиту оголосила про висилку дипломатів трьох країн ЄС, звинувативши їх в участі в акціях протесту, повідомляє українська служба Бі-Бі-Сі.