Про це днями повідомив глава ВООЗ Тедрос Гебреєсус. Водночас він наголосив, що три чверті всіх щеплень було зроблено в 10 країнах, на які припадає 60 відсотків світового ВВП. У 130 країнах, у яких загалом налічується 2,5 мільярда жителів, поки що не прищепили жодної людини.

«У деяких країнах вакцинували вже навіть значну частину тих, хто не підпадає під ризик тяжкого протікання хвороби чи смерті від неї. Будь-який уряд зобов’язаний захищати свій народ. Але тільки-но країни, в яких є вакцини, прищеплять медпрацівників і людей похилого віку, кращий спосіб захистити решту свого населення — це поділитися вакцинами, щоб інші країни могли зробити те саме», — сказав Тедрос Гебреєсус.

«Що більше часу піде на вакцинацію людей із групи ризику по всьому світу, то більше ми даємо вірусу можливостей мутувати й навчитися «обманювати» вакцини, — пояснив він. — Інакше кажучи, якщо ми не переможемо вірус повсюдно, ми повернемося до вихідної точки».

Він нагадав про те, що минулої середи ВООЗ і її партнери з ініціативи COVAX опублікували перший проміжний прогноз розподілу вакцин від коронавірусу. Багато країн готові розпочати кампанію з вакцинації населення, однак препаратів поки що недостатньо.

Голова ВООЗ закликав країни, які мають вакцини, ділитися ними з іншими державами.

На знімку: днями вакцинувався від коронавірусу президент Генасамблеї ООН Волкан Бозкир.

Фото з сайту ООН 

Евана ШНЕЙДЕРА.