Згідно з даними британської Асоціації автоперевізників (RHA), у січні 2021 року експорт зі Сполученого Королівства в країни ЄС скоротився на 68 відсотків порівняно з торішнім показником.

Хоч у керівництві RHA почасти пояснюють це істотне скорочення пандемією, однак значно вагомішим чинником стала бюрократична тяганина та запровадження процедури контролю продукції, чого до того не було.

RHA ще раніше застерігала британський уряд від можливих негативних торговельних наслідків Брекзиту, закликаючи урядовців відшукати шляхи, котрі краще регламентували б торговельні відносини з Євросоюзом, однак заклики RHA залишилися непочутими.

Тепер багато вантажівок, котрі прибувають з вантажем з Європейського Союзу до Сполученого Королівства, повертаються до ЄС порожніми, адже нині чимало британських компаній навіть не намагаються експортувати до ЄС, повідомляє «Дойче велле».

Нагадаємо, членство Великої Британії в Європейському Союзі було припинено в ніч з 31 січня на 

1 лютого 2020 року. Після цього протягом 11 місяців ЄС і британський уряд намагалися погодити нові умови торговельної співпраці сторін. Відповідну угоду було укладено лише 24 грудня 2020 року. З 1 січня 2021 року перехідний період після Брекзиту завершився, і Велика Британія припинила бути частиною митного союзу та спільного ринку ЄС.