Фото: president.gov.ua

В онлайн-форматі стартував триденний всеукраїнський форум «Україна 30». Першу його частину присвятили викликам, які постали перед світом у зв’язку із поширенням COVID-19. До обговорення долучилися представники Верховної Ради, Офісу Президента та Кабінету Міністрів, а також міжнародні експерти, представники урядів провідних держав, ВООЗ, ЮНІСЕФ та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Президент Володимир Зеленський, відкриваючи форум, наголосив, що цим заходом розпочинається серія тридцяти масштабних щотижневих форумів. «Це старт великого суспільного діалогу за участю влади, громадськості, наших міжнародних партнерів та українських експертів, науковців, журналістів та просто всіх громадян», — зауважив він. Упродовж наступних місяців, за словами глави держави, фахівці говоритимуть «про безпеку та оборону, про мир та війну, про Крим і Донбас, комунальні тарифи, судову та антикорупційну систему, сільське господарство, діджиталізацію та інфраструктуру, освіту, науку, культуру та спорт, про медичну та соціальну сферу, про українську промисловість, екологію, місцеве самоврядування та багато інших важливих речей, що є опорами нашої незалежності». «Цьогоріч ми будемо відзначати тридцяту річницю її здобуття, — продовжив В. Зеленський. — Не тільки один день, а весь цей рік буде сповнений низкою заходів та важливих подій, а формат святкування 24 серпня буде для країни безпрецедентним».

«Тридцять років — це не просто знакова дата і свято, а час, коли варто підбивати попередні підсумки, відзначати успіхи та помилки, робити правильні висновки, ставити амбітні цілі й разом рухатися вперед, -сказав Президент. — Для цього всім нам потрібна довга, ґрунтовна, можливо, не проста, але чесна розмова, тому щотижня це місце ставатиме майданчиком для головних тем України, місцем діалогу, запитань та відповідей і, найголовніше, — пошуку та генерації рішень». Він закликав стежити за дискусіями всіх громадян, особливо в контексті закону про народовладдя та майбутніх референдумів. «Ці форуми можуть дати розуміння багатьох процесів, корисну інформацію та відповіді на важливі, хвилюючі запитання».

Упродовж трьох днів першого всеукраїнського форуму вирішили дискутувати з приводу шляхів подолання COVID-19. В. Зеленський наголосив, що один із основних напрямів, за яким вестиметься боротьба з хворобою, — вакцинація. Головним завданням дорожньої карти вакцинації, розробленої в нашій країні, є забезпечення належного та рівного доступу до щеплень для всіх мешканців України. Її завдання — охоплення щонайменше половини населення протягом 2021-го — початку 2022 року. «Ми домовилися про поставку вакцини від компаній Pfizer, Sinovac Biotech, AstraZeneca, Novovaks, — повідомив глава держави. — Перший етап вакцинації розпочнеться вже цього місяця. Вакцину отримають медики, військові та нацгвардійці». Утім, тепер влада опинилася перед іншою проблемою — недовіра населення до щеплень.

Пізніше, спілкуючись із журналістами провідних телевізійних каналів, В. Зеленський зазначив, що провакцинується разом із військовими, як Верховний головнокомандувач, тим препаратом, який буде в доступі. Нині можна точно сказати тільки те, що медики, яких вакцинуватимуть у першу чергу, отримають препарат від Pfizer. Президент підтвердив, що 50 відсотків українців не готові робити щеплення. Він наголосив, що навряд чи Європа пускатиме до себе невакцинованих громадян. А також припустив, що всередині нашої країни також можливо скасовуватимуть певні заборони для тих, хто отримав щеплення. «Ми не можемо весь час існувати в напруженому форматі обмежень», — наголосив В. Зеленський. Він поінформував, що нині урядовці працюють над запуском платформи, на якій люди зможуть записуватися на вакцинацію. Згідно із графіком постачання вакцин в Україну, така людина отримає повідомлення із датою та геолокацією місця, де вона зможе пройти вакцинацію. Така платформа з’явиться до першого масового щеплення, наголосив глава держави.

Новітні технології дозволили розробити необхідні вакцини у надшвидкі терміни, наголосив зі свого боку Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебреєсус. Водночас, маємо ситуацію, в якій три чверті вакцин зосередилися в десяти країнах світу, які відповідають за 60 відсотків глобального ВВП. Натомість майже два з половиною мільярди населення не мають жодної вакцини, зазначив він. Така ситуація призводить до того, що й досі зберігається серйозні ризики передачі вірусу. «Природно, що кожен уряд прагне захистити своє населення, — зауважив Гендиректор ВООЗ, — але ті країни, які вже провели щеплення медиків та літніх людей, найкращого ефекту досягнуть, якщо поділяться вакциною з іншими країнами». Тедрос Адханом Гебреєсус запевнив, що ВООЗ продовжить надавати підтримку Україні, щоб зупинити передачу вірусу, рятувати та відновлювати нормальне життя.

Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький (на знімку) окремо подякував ВООЗ та ЮНІСЕФ за допомогу, яку вони надають Україні. «Світова пандемія поставила перед викликом не тільки медиків, — заявив він. — Ми всі виявилися не готовими до протистояння вірусу». Парламентарій розповів, що починаючи з весни минулого року Верховна Рада ухвалила низку законів, які допомагають боротися із цим викликом. Наприклад, дозволила використовувати для боротьби з COVID-19 ліки, які не мають доведеної ефективності саме при коронавірусі, але застосовуються для інших захворювань. «Думаю, це одна зі складових, чому в нашій країні дуже непогана статистика лікування саме наслідків цієї хвороби», — припустив М. Радуцький. За його словами, народні депутати затвердили також закон, який скоротив термін реєстрації вакцин, дозволених у світі. Маємо інструменти для використання вакцин, які не пройшли третю стадію випробування, за екстреним протоколом.

Нині в парламенті вже зареєстровано законопроект про посилення кримінальної відповідальності за підробку документів чи досьє на вакцини або імунобіологічні препарати. «Ми не можемо залишатися осторонь і не надати силовим відомствам можливості оперативно відреагувати на можливі ввезення в країну неякісної або контрафактної вакцини», — зауважив парламентарій. Окрім того, він поінформував, що практично на стадії завершення перебуває проект закону про так звані середньострокові зобов’язання, пов’язані з конфіденційною інформацією. А це дуже важливо для постачальників вакцин.

Фото: ukraine30.com