Лідер опозиційної партії Внутрішня македонська революційна організація - Демократична партія за македонську національну єдність (ВМРО-ДПМНЄ) Христіан Міцкоскі минулого тижня заявив, що ігноруватиме перепис і переконуватиме людей, аби вони не пускали навіть на поріг переписувачів, які можуть доставити коронавірус просто додому. За словами Міцкоскі, закон про перепис було затверджено парламентом без узгодження з опозицією, і тому ВМРО-ДПМНЄ вимагатиме його скасування чи перегляду, але після того, як усі політичні сили дійдуть консенсусу. Головним його аргументом, звісно, стала пандемія, в умовах якої проведення перепису в квітні є принаймні нерозумним кроком влади. А насамперед - небезпечним для населення, яке може зменшитися після його закінчення.

Президент Північної Македонії Стево Пендаровскі від імені влади звернувся з посланням до опозиції, у якому міститься наполегливе прохання відмовитися від бойкоту перепису й пропонується альтернативний варіант: перенести його на один-два місяці. Він назвав вимоги ВМРО-ДПМНЄ щодо забезпечення безпеки населення під час перепису «абсолютно законними». І запевнив: влада без її повного забезпечення не могла б дати відмашку на початок перерахунку людей. Але зауважив, що час з отриманням точних статистичних піджимає. «Так, ми чекали перепису 20 років, можна почекати ще небагато й провести його в травні або червні, щоб громадяни не боялися заразитися COVID-19».

Зі стану опозиції надійшла негайна відповідь: мовляв, Болгарія, Сербія, Хорватія, Румунія і ФРН перенесли перепис на осінь 2021-го чи весну 2022 року. А що, в нас ситуація з поширенням коронавірусу краща? Чи ми хитріші за інших і обійдемо COVID-19? Лідер ВМРО-ДПМНЄ як альтернативу термінам перепису запропонував провести його в режимі онлайн. Він підкреслив: в опозиції є інформація про те, що влада нібито вже домовилися з представниками албанської меншини про одну деталь. А саме, в результаті перепису буде визнано, що значну частину населення країни становитимуть албанці. Це буде гарним виправданням для правлячої коаліції того, що албанська мова стала другою державною, що на всіх урядових закладах з'явилися їх назви албанською, а в державній адміністрації робочі місця було надано албанцям.

Президент Північної Македонії назвав ці обвинувачення «неясними» і закликав опозицію не сіяти етнічну ненависть, що може призвести до нових конфліктів між громадянами країни. Саме при керуванні країною ВМРО-ДПМНЄ на чолі з Ніколою Груєвскі вони раз у раз виникали в суспільстві.