Служба безпеки України мусить перетворитися на класичну демілітаризовану спецслужбу! Для цього компромісний проект закону про СБУ, який парламент підтримав у січні, треба підготувати до другого читання. Про це заявив заступник голови парламентської фракції «Голос» Роман Костенко.

Він наголосив, що планують подати поправки, які унеможливлять розслідування Службою безпеки України непідслідних злочинів та у майбутньому перетворять її на класичну спецслужбу.

Одним із важливих елементів реформи має стати демілітаризація, яка повинна стосуватися насамперед осіб, уповноважених державою на здійснення слідства, оперативно-розшукової та контррозвідувальної діяльності. «Нині у проекті саме ці підрозділи рекомендують залишити військовими, будемо це виправляти. Подаватимемо правки щодо вимог стажу роботи в СБУ для заступників Голови Служби, а також пропишемо обов’язковість декларування для вищих керівних посадовців спецслужби. Підтриманий у першому читанні законопроект також містить низку неоднозначних норм щодо повноважень СБУ з розшуку активів, заборон участі у виборах політичних партій тощо — ці норми також будемо переглядати», — зазначив Роман Костенко.