Піонером наслідування львівського досвіду став Краків, де нововведення застосовують з минулого тижня. Нині естафету експерименту розпочали у Варшаві. Про своє бажання «бути в кавовому тренді» заявляють також інші міста, зокрема Катовіце та Ґдиня.

У Кракові замість піску гущею посипають алейки в парках і скверах. Як переконують в міській адміністрації, поштовхом був пост у Фейсбуці про ініціативу львів’ян. Краківські кав’ярні на заклик міської влади почали постачати кавову гущу комунальникам. Прикметно, що до акції долучились як малі кав’яреньки, так і глобальні мережі.

В Урсинуві, одному з районів Варшави, комунальники посипають гущею тротуари. Матеріал для початку акції зібрали з кавових апаратів в адміністрації району. «Робимо кавовий пілотаж! У вихідні радше ми всі прочитали про те, що львів’яни використовують кавову гущу для боротьби з засніженими та вкритими ожеледицею тротуарами замість піску і солі», — написав у Фейсбуці заступник бургомістра Урсинова. До акції закликали долучатись також мешканців.

Це вирішення приносить користь одразу на кількох фронтах, переконують промоутери експерименту. Серед аргументів вказують, приміром, захист лап тварин, зокрема собак, яких вигулюють у парках, приємний аромат, який «допінгує мешканців». Звертають також увагу на суспільну реакцію, висловлюючи надію, що їхня акція мотивуватиме мешканців купувати каву в кав’ярнях та стане формою підтримки останніх у часи пандемії, коли вони були змушені довгий час перебувати на карантині.

Однак, паралельно зі зростанням популярності акції, з’являються також застереження від екологів та представників влади інших міст, котрі мають свою аргументацію. Екологи, зокрема посилаються на дослідження, які стверджують, що потрапляння кавової гущі в ґрунт спричиняє сповільнення росту рослин навіть у кілька десятків разів. Погоджуючись з її антигрибковою дією, вони нагадують про те, що гуща у великих концентраціях негативно впливає на фауну.

У містах, які не підтримують експерименту, наголошують, що цей метод не вписується у правове поле, тобто розпорядження міністра охорони навколишнього природного середовища, в якому дано вичерпний перелік засобів для посипання доріг і тротуарів узимку — сіль, хлорид магнію, хлорид кальцію та пісок.

Учасники експерименту заспокоюють: вони усвідомлюють те, що кавова гуща залишатиметься нішевим вирішенням та ніколи не буде в стані замінити традиційних засобів як з точки зору логістики, так і з нереальністю можливості зібрати її у потрібних кількостях.