Велика протестна хвиля, яка накрила Росію через переслідування опозиціонера Олексія Навального, схоже, остаточно вгамувалася. Минулої неділі незгодним з політикою Кремля запропонували не виходити на вуличні акції, а посвітити ліхтариком у дворі на знак протесту. Владі, вочевидь, така форма протесту до вподоби, бо інформації про затримання «світлячків» не надходило.

Отож можемо констатувати, що залякування у вигляді безпідставних і жорстоких затримань учасників акцій 23 і 31 січня, а також величезних штрафів тим, хто потрапив до рук поліції у ті дні, таки спрацювали.

Більше того, висловлюватися проти Кремля незгодні росіяни побоюються навіть у соцмережах, адже такі пости влада трактує як підбурювання до незаконних мітингів (саме так в РФ чомусь почали називати гарантовані її ж конституцією права — на мирний протест та свободу слова). Так, нині під арештом перебуває головний редактор інтернет-видання «Медіазона» Сергій Смирнов. Вина журналіста полягає в тому, що він у Твіттері поширив чужий допис, в якому була вказана дата протестного мітингу.

Цікаво, що штрафи та затримання офіційно влада пояснює протиепідеміологічними заходами. Мовляв, всюди коронавірус, ми турбуємося про народне здоров’я. Ось тільки пропутінські марші, які почали останнім часом активно організовувати провладні бізнесмени, не зустрічають жодної протидії, і поширення коронавірусу там, очевидно нікого не лякає.

Згортання великого протестного руху спостерігається останнім часом і в союзній Росії Білорусі. Великі щонедільні акції цієї зими переросли у збори у дворах. А нині лише деякі активісти відважуються на публічний вихід. Цим користується Олександр Лукашенко, який на своїх правилах минулого тижня провів Всебілоруські народні збори.