Після підрахунку 99,23 відсотка бюлетенів вона впевнено лідирує з 47,88 відсотка голосів. «Демократична партія Косово» значно відстає — 17,36 відсотка, а партія «Демократична ліга Косово», що перебувала при владі до виборів, дістала підтримку лише 13,08 відсотка виборців.

Виступаючи в понеділок перед журналістами, лідер «Руху за самовизначення» Альбін Курті назвав голосування своєрідним референдумом «щодо правосуддя, ставлення громадян до корупції і захоплення влади в державі». Він не погодився з деякими політологами, котрі назвали перемогу «Руху за самовизначення» політичним реваншем, і пообіцяв, що його уряд «не буде нікому мститися, але закликатиме до відповідальності» за помилки., що їх припустилися. На запитання журналістів про долю діалогу з Белградом, що відновився, Курті заявив: у всіх опитуваннях громадської думки Косово діалог із Сербією посідає лише шосте-сьоме місце. Тому це не буде серед пріоритетів його уряду. Головним буде підвищення зайнятості населення, боротьба з коронавірусом, а також зміцнення системи правосуддя.

ЗМІ зазначають, що Альбін Курті має намір отримати посаду прем’єр-міністра, а його соратниця по партії Вьоса Османі, яка є нині головою парламенту й тимчасовою виконувачкою обов’язків президента, претендуватиме на посаду глави держави без усіляких приставок.

На політичній сцені Косово триває зміна головних фігур. Не чекаючи остаточних результатів виборів, голова до цього правлячої «Демократичної ліги Косово» Іса Мустафа визнав її поразку і взяв усю відповідальність за це на себе. Він заявив, що залишає партійну посаду. Пізніше про це оголосили й усі члени президії партії. Але їх висуванець на посаду прем’єра Авдулла Хоті поки що залишився на чолі технічного чи службового уряду, створеного перед виборами для їх організації і проведення. До речі, Альбін Курті не забув подякувати організаторам і всім учасникам виборів за чіткість і чесну боротьбу.

Високу оцінку виборам дав також спеціальний представник Євросоюзу в діалозі між Сербією і Косово Мирослав Лайчак. Він заявив, що вони продемонстрували зрілість державних інститутів.