І закликав ЄС ухвалити жорсткіші санкції на міжнародному рівні з метою реального впливу на Росію, щоб змусити її виконувати міжнародні зобов’язання.

Зокрема, в заяві йдеться, що інтереси як Естонії, так і інших держав — членів ЄС під час розв’язання ключових питань буде захищено краще, якщо Європейський Союз, формуючи єдину зовнішню політику, виходитиме з принципу твердого консенсусу. «У відносинах з Росією під час обговорення важких запитань особливо важливо зберегти ясність і принциповість; інститути Європейського Союзу повинні зробити серйозні висновки за результатами візиту високого представника ЄС у закордонних справах і політиці безпеки Жозепа Борреля в Москву, який не відповідав цим вимогам», — зазначено в заяві, повідомляє delfi.eе.

Парламент Естонії закликає країни — члени ЄС вести політику щодо Кремля, враховуючи «авторитарний настрій в Росії протягом останніх років і її агресивні зовнішньополітичні переконання». Також у Рійгікогу вважають, що під час формування політики стосовно РФ Європейський Союзу повинен тісно співпрацювати з США, Великою Британією та іншими демократичними державами, йдеться в заяві. Естонські парламентарії впевнені, що для змістовного діалогу з Росією повинні бути відповідні підстави, а саме: «виконання взятих на себе міжнародних зобов’язань з боку Росії і відмова від агресивної зовнішньої політики, що порушує територіальну цілісність держав-сусідів».

Також парламент Естонії засудив насилля, яке чинять силові структури РФ стосовно своїх громадян, закликав Кремль звільнити усіх, затриманих під час останніх демонстрації в Росії, а країни — члени ЄС — підтримувати й захищати громадянське суспільство в Росії.