Автори голів Жуніор Мораес (ФК «Шахтар») і Віталій Буяльський (ФК «Динамо»).

«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Маккабі» (Ізраїль, Тель-Авів). 1:0. Гол: Мораес, 67 (п). Перший матч — 2:0.

«Шахтар»: Трубін, Додо, Кривцов, Вітао (Корнієнко, 78), Матвієнко, Патрік, Майкон, Соломон (Тете, 46), Марлос (Маркос, 46), Тайсон (Коноплянка, 78), Мораес (Фернандо, 78). Тренер — Луїш Каштру.

«Маккабі»: Тененбаум, Жералдеш, Ернандес, Тібі, Саборіт, Перец, Глазер, Голаса (Рікан, 77), Бен-Гаїм 2 (Герреро, 68), Пешич (Блекмен, 68), Озез (Бітон, 77). Тренер — Патрік ван Леувен.

Рефері — Госе Санчес (Іспанія).

Київ. НСК «Олімпійський». 10 217 глядачів. 6 градусів.

«Шахтар», маючи в активі відмінний результат у гостях, почав зустріч упевнено, заволодів ініціативою. Як наслідок — створив кілька гострих моментів, але не реалізував ті нагоди.

Потім у середині тайму щось зламалося в злагодженому командному механізмі «гірників». І на полі вже господарювали гості. Вони не просто більше контролювали м’яч, а постійно атакували, обклавши карний майданчик донеччан щільним кільцем.

Якщо відверто, то «Шахтареві» просто поталанило. Його по черзі рятували — поперечина, бокові стійки, воротар Трубін. А інколи ізраїльтяни просто били невлучно зі зручних положень.

І після перерви гості продовжували гнути свою лінію. Але, як то кажуть, навіть метал втомлюється. І, як наслідок, виникають помилки. Це й трапилося з гравцями «Маккабі» — Бен-Гаїм поблизу своїх воріт збив Тете. І Мораес чітко виконав заслужений пенальті. Це влучення принесло перемогу «гірникам».

Зрозуміло, що чемпіон України показав неідеальну гру. Однак «гірники» двічі виграли у цього суперника, не пропустивши жодного м’яча. Натомість забили три. І перевага в класі донецького клубу помітно вища — це ніхто не заперечуватиме.

Одне слово, підопічні Луїша Каштру зробили все для досягнення підсумкового позитивного результату.

***

«Брюгге» (Бельгія) — «Динамо» (Україна, Київ). 0:1. Гол: Буяльський, 83. Перший матч — 1:1.

«Брюгге»: Міньйоле, Мата, Коссуну, Мегеле, Рікка, Баланте, Дірар (Окереке, 84), Вормер, ван ден Кейбус (ван дер Бремпт, 46), Соболь (де Куйпер, 84), Дост (Баджі, 57). В.о. тренера — Рік де Міл.

«Динамо»: Бущан, Кендзьора (Караваєв, 77), Забарний, Сирота, Миколенко, Сидорчук, Буяльський (Андрієвський, 86), Шепелєв (Шапаренко, 67), Циганков, Родрігес, Бєсєдін. Тренер — Мірча Луческу.

Рефері — Срджан Йованович (Сербія).

Брюгге. «Ян Брейдель». Без глядачів. 9 градусів.

У першому таймі суперники моментів майже не створили. Хіба що був один гострий епізод, коли Мата навісив на голову довготелесому Досту. І кияни в атаці діяли не найкращим чином. Хоча від них очікувалося більше агресії. Адже нічийний результат першого поєдинку ускладнював завдання підопічних Луческу.

Після перерви мало що змінилося. Господарі продовжували грати на утримання «сухої» нічиєї. А динамівцям ніяк не вдавалося як слід загострити гру попереду. Хоча поступово вони збільшували тиск. І, як наслідок, з’явилися гострі моменти.

Дещо пожвавила гру гостей і поява Шапаренка. Наставник гостей, слід віддати йому належне, явно вгадав із заміною, кинувши в боротьбу цього півоборонця.

Зрештою динамівське терпіння і старання таки допомогли їм створити диво. Кияни розіграли шикарну комбінацію. Родрігес зробив вдалий закид з-за спини оборонців на правий край карного майданчика. Там Циганков зберіг м’яч і прострелив, а Буяльський із центру воротарського майданчика коліном вколотив м’яч у сітку!

Отак народилася ця важка перемога «Динамо», яке вийшло до 1/8 фіналу.

Мірча Луческу:

— У перерві я сказав хлопцям, що ми добре обороняємося і перекриваємо атаки суперника, але при відборі м’яча у нас самих не виходить гра в наступі.

Ми поспішали, робили непотрібні торкання, передачі, метушилися. Занадто швидко хотіли вивести гравця на ударну позицію. А в другому таймі почали більше контролювати м’яч і загрожувати воротам опонентів.

— «Динамо» перемогло, бо терпіло?

— Якби влітку хтось сказав, що ми гратимемо на цій стадії плей-оф, ніхто б не повірив. Команда зростає від гри до гри, молоді хлопці додають. Напевно, все-таки тиск цього матчу і стрес призвели до того, що підопічні робили елементарні технічні помилки, які їм не властиві. Але потихеньку вони стають тими гравцями «Динамо», яких усі хочуть бачити.

***

Учора в Ньоні (Швейцарія) відбулося жеребкування 1/8 фіналу Ліги Європи. Матчі гратимуться 11 і 18 березня. Ось яких суперників отримали наші клуби:

«Динамо» (Київ, Україна) — «Вільярреал» (Іспанія);

«Рома» (Італія) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). «Гірники» зустрінуться з командою свого колишнього тренера Паулу Фонсеки.

Фото ФК «Шахтар» і ФК «Динамо».