Ці питання стали предметом обговорення першого дня Всеукраїнського форуму «Україна 30. Культура, медіа, туризм», участь у якому взяв Президент Володимир Зеленський, народні депутати, представники Офісу Президента, Кабінету Міністрів, книговидавці, а також представники креативної, туристичної, кіно-, медіа- та модної індустрій.

Відкриваючи форум, глава держави зауважив, що нинішня тема виходить за межі державних кордонів і є визначальною для всього людства. Адже інформація у сучасному світі давно не дефіцит, вона має багато джерел та легкий доступ до них.

«Все це несе багато переваг і водночас стільки ж загроз. Бо незмінними супутниками інформації є свобода слова, пропаганда і дезінформація. Сьогодні між ними йде інформаційна війна, і битва проходить не на полях, а в кіберпросторі. В людину влучають не кулями, а фейками і, на жаль, у цій війні жертвами можуть стати мільйони. Хтось називає її війною завтрашнього дня, але ми, українці, на собі відчули, що насправді вона триває вже не один рік поспіль», — наголосив Володимир Зеленський.

Ми, як ніхто інший, знаємо, які страшні наслідки мають історії про «розіп’ятого хлопчика», «поїзди фашистів-карателів», про «нас тут нєт», сказав глава держави і назвав не менш небезпечним той факт, що нашу країну атакують не лише ззовні, а й зсередини. Тож Президент нагадав про санкції стосовно низки каналів, додавши, що в YouTube вони також отримали пожиттєвий бан. Але подальше завдання держави та суспільства, переконаний він, — усвідомити всі загрози інформаційній безпеці та знайти шляхи їм протидіяти. У цьому контексті В. Зеленський нагадав, що під час промови в ООН він виступив з ініціативою створити в Україні центр протидії дезінформації і зауважив, що найближчим часом цей центр розпочне свою роботу. Водночас він висловив сподівання, що в майбутньому центр стане міжнародним хабом протидії пропаганді.

«Ми свідомі того, що жоден центр не впорається проти багатомільярдних бюджетів, зокрема Кремля, тому кожен має навчитися важливих у новітньому світі навичок: критично мислити, відрізняти правду від фейків, обходити стороною інформаційні звалища, читати далі, ніж заголовок, сумніватись, перевіряти будь-яку інформацію, шукати першоджерело, зберігати холодну голову. Ми маємо вміти робити це з дитинства. Тож уроки медіаграмотності повинні з’явитися у нашій шкільній програмі», — переконаний Президент, а старше покоління, за його словами, повинно знати, що таке інформаційна гігієна.

Глава держави висловив переконання, що Україна обов’язково переможе в інформаційній війні.

Тему інформаційної безпеки продовжили й учасники першої панельної дискусії: «Свобода слова в Україні — основа демократії. Боротьба з російською пропагандою».

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко зауважив, що українці — це нація, яка цінує свободу, у тому числі й свободу слова, на відміну від деяких наших сусідів, які перетворили свободу слова на знаряддя війни, пропаганди та дезінформації. «Але демократія має вразливості й мусить себе захищати. Коли хтось намагається використовувати медіа як інформаційну зброю, відповідь держави має бути швидкою, блискавичною», — констатував він.

Зауваживши, що наша країна перебуває на передовій інформаційної війни, міністр додав: те, про що ми дізналися у 2014 році, нині стає актуальним для провідних західних демократій. У цьому контексті він наголосив на важливості центру протидії дезінформації, робота над створенням якого триває. «Цей центр має стати першою цеглинкою у великій роботі щодо протидії дезінформації. Основні напрями роботи центру — виявлення, реагування, протидія, просвіта, комунікаційні проекти. Радий, що ми тут спільно працюємо з РНБО, офісом віце-прем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, з МЗС, Мінцифри», — сказав О. Ткаченко.

Секретар РНБО Олексій Данілов акцентував увагу на важливості української мови, яка має бути первинною фундаментальною мовою нашої незалежності. Крім того, за його словами, другою обов’язковою мовою в країні має бути англійська, для того, щоб ми були убезпечені від атак, від яких потерпаємо сьогодні з боку Російської Федерації.

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв розповів про законопроект про медіа, який нині доопрацьовується і ухвалення якого очікується до кінця весни, принаймні у першому читанні.

Зауваживши, що навколо законопроекту було багато неправди і маніпуляцій, М. Потураєв наголосив: «Принципових новацій у законопроекті не з’явиться, його філософія, принципи залишаються незмінними. Йдеться, можливо, про ще більш міцний захист українського медійного простору від експансії з боку Росії. Маю на увазі не лише інформаційний простір, а й культурний, бо маємо розуміти: Росія використовує у війні не лише новини, а й певні наративи в серіалах, фільмах».

Головне завдання законопроекту, зауважив голова комітету, вирівняти в правах, а також в обов’язках всі медіа, які працюють в Україні: як українські, так і закордонні, як онлайн-сервіси, так і лінійні медіа. «Це закон про рівноправ’я, про рівні свободи, але й про рівну відповідальність всіх медійників перед народом України та українською державою», — констатував він.